Rozpoczął się drugi etap konkursu: „Karton zamiast konserwantów” – głosowanie.

Wśród nadesłanych przez Was zgłoszeń królowały przepisy z truskawkami. Do drugiego etapu wspólnie z córką wybrałam 5. Kryteria były proste, wybrane zostały te desery, na które moja córka zrobiła największe „wow” i zapragnęła od razu zjeść.

Mam nadzieję, że dzięki tej akcji, zauważyliście jak dużo jest pysznych i zdrowych deserów. Do głosowania zachęcam wszystkich, liczy się każdy głos.

Głosowanie

Tetra Pak wyznaczył zakończenie kampanii na 4-go lipca, dlatego nasze głosowanie przedłużyłam do 3-go lipca.

Przepisy nadesłane przez czytelników

Pierwsza piątka bierze udział w głosowaniu, kolejność jest oczywiście przypadkowa.

 

Owocowe crumble, przepis dodany przez Ewelinę

Składniki
  • ok. 600g różnych owoców (jeżyny, maliny, truskawki, śliwki, rabarbar), można użyć sezonowych, np. samych truskawek
  • ok. 2-3 łyżki cukru trzcinowego, zależy jak słodkie owoce mamy
  • ok. 1 łyżki skrobi kukurydzianej
Kruszonka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 150g płatków owsianych
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 80g cukru trzcinowego
  • 50g mąki pszennej razowej
Przygotowanie
  1. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Owoce mieszamy z cukrem i skrobią kukurydzianą, przekładamy do naczynia.
  2. Kruszonka. Suche składniki mieszamy, dodajemy do nich rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiamy kruszonkę i posypujemy owoce. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 175°C.
  3. Możemy też użyć mrożonych owoców, wydłużamy tylko czas pieczenia.
  4. Deser jest najlepszy na ciepło, można podać do niego lody waniliowe :). Smacznego!

 

Mus z malin i melona, przepis dodany przez Martę

Składniki
  • 1 melon, z lodówki
  • 1 pudełeczko malin
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 duża łyżka miodu, najlepiej lipowego
Przygotowanie
  1. Miąższ melona, maliny, sok i miód wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładki mus, podajemy. Smacznego!

 

Muffinki z gruszką miodem i imbirem, przepis dodany przez Amu Amu

Składniki (na 12 muffinek)
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub ewentualnie w proszku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 145 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 150g płatków owsianych
  • puszka gruszek (lub ok. 225 gotowego przecieru z gruszek)
  • 1 gruszka
  • 4 białka ubite na pianę
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 240 g miodu lub syropu z agawy
  • 100 g rodzynek
Przygotowanie
  1. Mieszamy proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Dodajemy mąkę orkiszową i płatki owsiane.
  2. Robimy dołek w środku suchych składników i dodajemy składniki mokre: przecier z gruszek, jogurt naturalny, miód oraz rodzynki i pokrojoną gruszkę (zostawiamy kilka kawałeczków na górę muffinek). Delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Masę wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Można użyć silikonowych.
  3. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 25-30 minut, aż muffinki będą złotobrązowe. Podajemy samodzielnie lub z dżemem. Smacznego!

 

Ciasto czekoladowe, przepis dodany przez Amg

Składniki
  • 1 cukinia
  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 10 + 2 łyżki syropu z agawy
  • 50g + 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki + 1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych
  • 2 łyżki śmietany 9%
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.
  2. Cukinię ścieramy na tarce, na drobnych oczkach (nie obieramy jej).
  3. Jajka ubijamy w misce z 10 łyżkami syropu z agawy i wanilią. W drugiej misce mieszamy: mąkę, cukinię, kakao i sodę. Dodajemy do tego masę jajeczną i 4 łyżki oleju. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka.
  4. Blaszkę smarujemy łyżeczką oleju i przelewamy do niej masę.
  5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest suche na spodzie. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  6. Polewa: śmietanę, resztę kakao i syropu z agawy, mieszamy.
  7. Przestudzone ciasto nacinamy w kratkę, na 1,5 cm i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Smacznego!

 

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami, przepis dodany przez Olę

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

Nadzienie

  • 400g śmietany kremówki (36%)
  • 300g truskawek
  • garść listków mięty
  • cukier puder
Przygotowanie
  1. W garnku gotujemy wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe gdy ładnie odchodzi od garnka, a na jego dnie pojawi się biały osad.
  2. Zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas miksując, do utworzenia jednolitej masy.
  3. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy, lub nakładamy łyżką.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 25 minut. W trakcie pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie zostawiamy do ostygnięcia.
  5. Nadzienie. Truskawki kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Miętę siekamy i dodajemy do truskawek.
  6. Całość obficie posypujemy cukrem pudrem i mieszamy. Czekamy, aż truskawki puszczą sok, około 30 minut.
  7. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem (ilość do smaku).
  8. Ptysie przecinamy na pół. Nakładamy na spód truskawki, a na górę bitą śmietanę za pomocą szprycy. Przykrywamy drugą połówką ciastka i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy natychmiast! Smacznego!

 

Deser jogurtowo-truskawkowy, przepis dodany przez Monikę

Koktajl truskawkowy, przepis nadesłany przez Basię

Semifreddo z truskawkami, przepis dodany przez Amu Amu

Sorbet truskawkowy, przepis nadesłany przez Iwonę

Razowe muffinki, przepis nadesłany przez Eko

Mus czekoladowy z truskawkami, przepis nadesłany przez Grażę

Naleśniki szpinakowe z twarożkiem czosnkowym i wędzonym łososiem, dodane na mikser przez Punktransistor

 

Wszystkim serdecznie dziękuje za udział w konkursie.