Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Jeśli chcecie upiec swój pierwszy chleb, a później kolejny, wcale nie musicie mieć pieca do chleba, drogiego planetarnego miksera, kamienia do pieczenia pizzy czy rzymskich garnków. Na początek wystarczą dobre chęci, dobry zakwas i dużo cierpliwości.
Wystarczy przejrzeć szafki kuchenne, a niezbędne minimum do pieczenia chleba na pewno się znajdzie. Wkrótce będziecie rozkoszować się smakiem i zapachem Waszego pierwszego bochenka, a „fachowe” akcesoria uzupełnicie później.
Od czego zacząć?
Przygodę z chlebem proponuję rozpocząć od kilku podstawowych informacji. Jeśli chcemy upiec chleb na zakwasie, musimy najpierw zrobić zakwas. O zakwasie warto przeczytać nieco więcej, dzięki Wam zebrałam większość istotnych informacji na temat zakwasu do chleba. Gdy już go mamy, zaopatrujemy się w odpowiednie mąki oraz niezbędne akcesoria i cierpliwość.
Oczywiście nie dyskryminuję chlebów na drożdżach, poniższe porady stosujemy również do tego rodzaju pieczywa. Sama często piekę chleby na drożdżach, od nich też zaczynałam przygodę z pieczeniem.
Akcesoria
Teraz skupmy się na potrzebnych akcesoriach, które ułatwią nam pieczenie chleba. Zacznę od tego, co każdy z nas ukrywa już w szafkach i co może być pomocne, a skończę na akcesoriach specjalnie przeznaczonych do bardziej „profesjonalnego” pieczenia chleba.
Przegląd szafek kuchennych
Miski – małe i duże, z naciskiem na duże. Niezbędne do nastawiania zaczynu i wyrabiania pieczywa.
Miarki – z podziałem na mililitry i gramy, zapewne każdy gdzieś w zakamarkach kuchennych takową miarkę posiada.
Waga – wiem, wiem, nie każdy ją ma, ale jest niezbędna, aby precyzyjnie trzymać się przepisów. Improwizować możemy wtedy, gdy już coś umiemy. Sama ciągle skrupulatnie wszystko odważam.
Foremki do pieczenia – keksowe, krótsze (23 cm) i dłuższe (30 cm) oraz tortownice okrągłe. Na początku każda się przyda. Taką nieprzystosowaną formę możemy zawsze wyłożyć papierem do pieczenia, ważne jednak jest, aby dobierać rozmiar formy odpowiednio do ilości ciasta chlebowego.
Papier do pieczenia/ pergamin – wykładam nim dosłownie wszystko, łącznie z blaszkami na których wyrasta chleb bez formy.
Kratka – do studzenia pieczywa. Jeśli nie mamy takiej specjalnej, to może posiadamy coś, co może ją zastąpić. Ja używam kratki z brytfanny, poszukajcie, może znajdziecie taką również u siebie.
Szpatułki, łyżki drewniane lub silikonowe – do mieszania ciasta, zastąpione mogą być tylko planetarnym mikserem, ale to już wydatek większy od drewnianej szpatułki.
Durszlak – duży, stojący. Do wyrastania pieczywa. Wykładamy go ściereczką, posypujemy ją mąką i wkładamy ciasto chlebowe. Dalej postępujemy tak samo jak przy specjalnych koszyczkach do wyrastania.
Inne koszyczki – o rozmiarze podobnym do durszlaka, ciasto wyrasta tak, jak w durszlaku.
Blaszki – jeśli chleb wyrasta bez formy (okrągłe lub podłużne bochenki) musimy je na czymś położyć i upiec. Ja używam dna od największej tortownicy jaką posiadam. Wykładam ją pergaminem i przykładam do wyrośniętego chleba, np. na durszlaku. Przykładam, odwracam, po czym zdejmuję durszlak i ściereczkę. Nacinam chleb i piekę. Efekt, możecie sami ocenić oglądając moje przepisy na chleb.
Spryskiwacz do wody – może być taki do kwiatków, czysty. Używamy go do spryskiwania chleba, lub ścianek piekarnika. Jeśli takiego nie macie, wystarczy kubek, wlewamy wodę na dno piekarnika by parowała.
Nóż – do nacinania chleba. Może to być nóż do papieru lub skalpel.
Sitko – do przesiewania mąki.
Ściereczki – lniane lub bawełniane, do wykładania koszyczków i durszlaka.
To był przegląd w zasadzie moje szafki kuchennej, ale podejrzewam, że tak podstawowe sprzęty znajdą się też w Waszej kuchni. Ktoś mógłby powiedzieć, że to amatorszczyzna, ale z takim wyposażeniem, możemy zacząć, a gdy przekonamy się jak przyjemne jest pieczenie własnego chleba, możemy powoli uzupełniać naszą piekarnię o dodatkowe akcesoria.
Akcesoria luksusowe
Tak nazwałam sprzęty, na które trzeba wydać ekstra pieniądze i nie zawsze są to drobne kwoty. Pozwalają one jednak na bardziej profesjonalne pieczenie, które przy ich pomocy staje się jeszcze łatwiejsze.
Łopata – do wsuwania chlebów na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy. Wydatek od 45 zł do ponad 400 zł (w zależności od marki, wielkości i materiału).
Kamień do pieczenia lub kamień do pizzy – jest świetny do pieczenia chlebów bez formy. Rozgrzewamy kamień w piekarniku i wsuwamy na niego wyrośnięty chleb. Gorąca temperatura kamienia podniesie chleb do góry i odzyska on kształt (podczas przekładania chleba z łopaty na kamień, może lekko opaść). Wydatek od 90 zł (w komplecie z łopatką) do ponad 200 zł (w zależności od marki i wielkości).
Spryskiwacz do oleju – służy do spryskiwania foremek. Wydatek od ok. 20 zł, do ponad 100 zł.
Nóż – specjalny nóż do nacinania chleba, żyletkowy. Wydatek od kilku do kilkunastu złotych.
Koszyczki – do wyrastania chleba. Mogą być plecione lub zbijane, okrągłe lub owalne. Chleb może wyrastać bezpośrednio w nich, wystarczy wysypać je mąką, wówczas na pieczywie odznaczy się ładny wzorek koszyczka. Można też wykładać je ściereczką (podobnie jak przy durszlaku). Wydatek od ok. 40 zł za najmniejsze, do ponad 100 zł.
Garnki rzymskie, gliniane – do wyrastania i pieczenia chleba, takie 2 w 1. Wydatek od ok. 100 zł, do ponad 200 zł, w zależności od wielkości i marki.
Garnki żeliwne – używamy ich podobnie jak garnków rzymskich, są jednak droższe. Taki garnek to wydatek od 500–600 zł w górę. Najbardziej znana i moja ulubiona marka to Le creuset.
Maszyna do pieczenia chleba – jak dla mnie zbędny wydatek kilkuset złotych, choć to tylko moja opinia i mogę się mylić.
Mikser planetarny – to jest wydatek większy niż drobne, zdecydowanie. Ale jeśli Nas na niego stać, to jest warty zakupu, bo bardzo ułatwia pracę. Możemy wyrobić w nim ciężkie ciasto chlebowe w dużej ilości. Kosztuje od 2400 zł do 4500 zł, zależy od marki, mocy, ilości przystawek itp. Dodam, że taki mikser służy nie tylko do wyrabiania ciasta chlebowego, ale również do np. deserów, ciast. Jeśli będziemy o niego dbać, posłuży nam przez długie lata.
Składniki na chleb, te niezbędne
Mąki
W sklepach mamy mąki o różnych typach, od 450 do 2000. Im niższy typ, tym mąka jest jaśniejsza i na odwrót im wyższy, tym mąka jest ciemniejsza.
Niższy typ oznacza, że mąka jest bardziej zmielona i oczyszczona, ma też niewiele składników mineralnych. Typy wyższe są bardziej wartościowe, a ich skład jest bardzo zbliżony do składu chemicznego ziarna, czyli dobrze dla naszego zdrowia. Najciemniejsze gatunki mąki to razowa i graham.
Mąki pszenne: | Mąki razowe: |
---|---|
450 – tortowa | 580 – żytnia jasna |
500 – wrocławska, poznańska, szymanowska | – |
500 – krupczatka | – |
550 – luksusowa | 650 – żytnia jasna |
750 – chlebowa | 800 – żytnia jasna |
950 – bułkowa | 950 – żytnia jasna |
1400 – sitkowa | 1400 – sitkowa żytnia |
1850 – graham | 1850 – starogardzka |
2000 – mąka razowa | 2000 – razowa |
Jakiej mąki powinniśmy używać?
Jasne i chleby mieszane: mąka typ od 650 do 950.
Chleb ciemniejszy, razowy: mąka typ od 1400 – 1850 lub 2000 (w przypadku tej mąki dodajemy więcej płynów, ok. 20%).
Pozostają jeszcze mąki z innych zbóż, ale one głównie służą jako dodatek do pieczywa z mąki pszennej, żytniej lub pieczywa mieszanego.
Zakwas
Od niego zaczynamy pieczenie chleba. Wszystko o zakwasie możecie przeczytać w moim artykule „Zakwas do chleba – co zrobić, żeby go nie zabić?”. Natomiast przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
Sól
Grubo ziarnista lub drobna. Poprawia walory smakowe pieczywa, ale nie można dodawać jej zbyt dużo, gdyż nie będziemy czuć smaku pieczywa. Sól zawsze dodajemy już do ciasta właściwego, nigdy do zaczynu lub zakwasu, ponieważ hamuje proces fermentacji.
Słód
Wzbogaca smak, aromat i chrupkość pieczywa. Słód to produkt kojarzony w Polsce raczej z produkcją piwa niż z produkcją chleba, mało kto z Nas wie, że słód posiada fantastyczne właściwości organoleptyczne, poprawia smak i zapach pieczywa oraz jego barwę. Wzbogaca też pieczywo o białko, składniki mineralne i cukry proste. Jest to produkt w 100% naturalny co dodatkowo przemawia za jego wykorzystaniem w produkcji domowego chleba.
Miód
Stosujemy go jako dodatek smakowy, który może też zastąpić słód.
Woda
Woda powinna być przefiltrowana, przegotowana lub źródlana. Nigdy nie chlorowana! Zbyt mała ilość wody może sprawić, że chleb będzie się kruszył po upieczeniu. Najlepiej użyć wody o temperaturze ok. 18ºC.
Wymienione składniki pozwolą Wam upiec pierwszy chleb. Oczywiście pozostaje wiele innych dodatków, ale o nich dowiecie się z przepisów, a jeśli o czymś istotnym zapomniałam dopiszcie w komentarzach. Pamiętajcie, że chleb to po prostu mąka, woda, zakwas lub drożdże i sól! Miłego pieczenia.
Źródła: http://www.roemertopf.pl/; http://www.richmondcookshop.co.uk/; http://www.johnlewis.com/; http://bakerybits.co.uk/; http://www.saintbest.pl/
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!