Jak zrobić kruszonkę do ciast?

3Komentarzy

Jak zrbić kruszonkę?

Czasami pytacie mnie w mailach o to jak zrobić kruszonkę, może dlatego, że nie mam z jej użyciem zbyt wielu ciast? Obiecuję nadrobię, a dziś będzie kilka słów o tym jak przygotować prostą kruszonkę oraz jej bogatsze wersje.

Podstawa

Do użycia kruszonki potrzebujemy w zasadzie 3 składników: mąki pszennej, cukru i masła, to po pierwsze. Po drugie zawsze trzymamy się tej samej zasady, czyli odpowiednich proporcji, odpowiednio: 2:1:1. Przykład: na 100g maki pszennej bierzemy 50g cukru i 50g masła, proste, prawda?
Dodatkowo możemy dodać do kruszonki ekstrakt z wanilii, zetrzeć skórkę z cytryny czy pomarańczy lub dodać cynamon. Wszystko po to, aby nadać jej smak.

Przygotowanie kruszonki

Zawsze używam miękkiego masła, aby łatwiej połączyć składniki. Rozcieram masło z cukrem i np. wanilią na jednolitą masę, następnie dodaję mąkę. Wszystko rozcieram ręką. Dodaję mąkę i mieszam, ale już nie na jednolitą masę, mieszam tak, aby uzyskać okruchy, większe i mniejsze. Jeśli chcemy większe (fajnie się upieką) lekko ugniatamy miedzy palcami naszą mieszkankę.

Kruszonka

Kruszonka – podstawowy przepis

Kruszonkę możemy przygotować również w food procesorze. Wkładamy wszystkie składniki i pulsacyjnym ruchem łączmy je. Wtedy możemy użyć również zimnego masła.

Kruszonkę używamy od razu lub odstawiamy do lodówki, pamiętając, że jeśli się schłodzi trzeba ją ponownie rozetrzeć między palcami w food procesorze lub przez gęste sito.

Kruszonka inaczej

Kruszonkę możemy przygotować w różnych wersjach. Gdy opanujemy podstawowy przepis, możemy kombinować i część mąki, możemy zastąpić innym suchym składnikiem. Tu możemy poszaleć i użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych, możemy zrobić kakaową kruszonkę. Wystarczy dodać 1–2 łyżki kakao, ale wtedy odejmujemy taką samą ilość mąki, inaczej kruszonka byłaby za sucha.
Tak samo postępujemy w przypadku zmielonych migdałów czy innych orzechów, dodając je odejmujemy tyle samo mąki.

Dodatkowo zwykły biały cukier możemy zastąpić np. trzcinowym.

Wykorzystanie kruszonki

Bardzo tradycyjnie do ciast drożdżowych, kruchych i bułeczek drożdżowych, posypujemy wtedy wierzch takiego ciasta lub bułki. Możemy też wykorzystać je do ciast i babek ucieranych oraz do różnego rodzaju tart, tu znajdą zastosowanie kruszonki łączone, np. te z migdałami.

3 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    1 sierpnia 2012 o 15:15

    Ja mam swój sposb na kruszonkę. Masło topię, dodaję cukier, chwilę wszystko przysmażam, a nastepnie dodaję mąkę …. ale niekiedy robie wersje podobną do Twojej Kochana:) pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      1 sierpnia 2012 o 15:27

      A to ciekawy sposób i nigdy wcześniej nie słyszałam, aby robić w ten sposób, aż kiedyś spróbuję :) Proporcje należy użyć takie same jak podałam?

      Odpowiedz
  2. anna

    28 sierpnia 2012 o 17:53

    podobnie robie jak p. Jolanta. Topie tluszcz, nastepnie dodaje cukier i make.

    Odpowiedz
* Pole wymagane