Julia Child

Gdy dowiedziałam się o premierze książki Julii Child „Francsuki Szef Kuchni”, wiedziałam, że muszą ją mieć, wszak to książka na podstawie kultowego programu kulinarnego o tej samej nazwie, a program został wyemitowany jeszcze w czarno-białej telewizji, 11 lutego 1963 roku w Bostonie, całe wieki temu.

Książka jest niczym innym jak zbiorem przepisów, które pojawiły się na antenie w większości odcinków, kilka z nich niestety nie przetrwało, dlatego książka rozpoczyna się od 14-go programu, co zresztą autorka wyjaśnia we wstępie.

Osobiście uwielbiam Julię Child, zrobiła bardzo wiele dla kuchni francuskiej, promując ją w Ameryce w latach sześćdziesiątych i pokazała wszystkim, że kuchnia francuska nie jest taka trudna. Wystarczy trzymać się przepisów i opisanych technik, improwizować możemy gdy poznamy właściwe smaki.

Właściwą biblią z kuchni francuskiej jest wydana w 1961 roku książka: „Mastering the Art of French Cooking” i to na jej podstawie nakręcono odcinki Francuskiego Szefa Kuchni. Jeśli macie tę książkę, to właściwie macie wszystko, gdyż we Francuskim Szefie Kuchni pojawia się ponad połowa przepisów właśnie z „Mastering the Art of French Cooking”. Francuski szef Kuchni podzielony jest na programy i dania, które gotowała Julia Child w poszczególnych odcinkach. Na końcu książki znajdziecie również przewodnik tematyczny w kolejności alfabetycznej, co bardzo ułatwi szukanie przepisów, które właśnie nas interesują.

Przepisy

Jak wspomniałam ta książka to zbiór przepisów francuskich, opisanych technik i bardzo fajny przewodnik. Studiując ją dowiemy się jak ugotować klasyczne coq au vin, wołowinę bourguignon, zupę cebulową, francuskie naleśniki, sos holenderski czy słodki, maślany krem creme au beurre a l’anglaise, którego użyłam do tortu na pierwsze urodziny synka.

Mnóstwo wiadomości i wszystko rzetelnie opisane. Nie znajdziemy tam zdjęć, ale znajdziemy obszerne przepisy, podzielone często na etapy, dlatego gotowanie z tą książką trudne nie będzie.

Sama przygotowałam już kilka klasyków: wspomniany krem maślany, jak dla mnie bardzo słodki, ale gdy połączyłam go z biszkoptem czekoladowym (strona 219) oraz śmietanowym kremem, wszyło smacznie. Wołowinę bourguignon, sos holenderski, wszystko się udało. Moja lista dań które chciałabym przygotować jest długa i zapowiada się ciekawie. Teraz studiuje tę książkę przy kubku kawy, bo to nie są tylko przepisy, ale krótkie opowieści o potrawach francuskich. Polecam wszystkim, którzy znają się na francuskiej kuchni, mogą skonfrontować swoją wiedzę, oraz tym, którzy jak ja dopiero raczkują. I słuchajmy autorki:

Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (…). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań.

Bon appétit!

Julia Child ”

Reasumując: prawie 500 stron, świetnej kulinarnej lektury, polecam!
Julia Child Francuski Szef Kuchni

Julia Child Francuski Szef Kuchni

Julia Child Francuski Szef Kuchni
Autor: Julia Child
Tytuł: Francuski Szef Kuchni
Stron: 516
Oprawa: miękka
Wydawnictwo Literackie
Cena: 35,91 PLN
Kup: Wydawnictwo Literackie