Rozwiązanie konkursu

Dziękuję wszystkim za komentarze i nadesłane przepisy na kawę z użyciem Tchibo Eclusive 100% Arabica. Przyznam, że nie było łatwo wybrać 5 zwycięzców i miałam kilka dylematów.,

Czy wybrać kawy z alkoholem, czy klasyczną czarną? Kawę z koglem-moglem czy z koglem-moglem i ze śmietanką?

Wybór był naprawdę trudny i żałowałam, że nie zorganizowałam głosowania na stronie. Będę o tym pamiętać w przyszłości.

Ostatecznie wspólnie z mężem zdecydowaliśmy, że nagrody powędrują do (kolejność przypadkowa):

  • Gosia M – za kawę, która potrafi poprawić humor. Inaczej być nie mogło.
  • Od kuchni- za kawę mrożoną z nutką kokosa.
  • Marylka – za kawę z wyważonym smakiem i subtelnym aromatem.
  • Angelika – za kawę z adwokatem / ajerkoniakiem.
  • Ma-dzia – za kawę po cesarsku, bota kawa ma to co lubię: kogel-mogel z miodem i śmietankę.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim, a szczęśliwym wygranym gratuluję i proszę o jak najszybsze przesłanie swoich danych na mój adres e-mail: kasia@fabrykaprzepisów.pl, aby można było wysłać zestawy kaw Tchibo Exclusive 100% Arabica wraz z filiżankami do kawy.

Zwycięskie Przepisy

Kawa która poprawia humor

Składniki
  • 250ml Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 40ml koniaku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 laska cynamon
  • 2 goździki
  • skórka ze świeżego pomarańcza i cytryny
Przygotowanie
  1. Koniak, cukier, cynamon, goździki i skórki wkładamy do garnuszka i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z zaparzoną kawą Tchibo.
  2. Kawę przecedzamy przez drobne sitko i przelewamy do dwóch filiżanek. Podajemy od razu.

Kawa mrożona z nutką kokosową

Składniki
  • 50ml zaparzonej mocnej kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 200ml zmrożonego mleka
  • gałka lodów kokosowych
  • 2–3 łyżki bitej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu kokosowego (użyłam białego rumu)
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie
  1. Zaparzoną, wystudzoną i przecedzoną kawę mieszamy w blenderze z mlekiem oraz aromatem kokosowym przez ok. 1.5 minuty. Do wysokiej szklanki wkładamy lody i zalewamy je kawą z mlekiem.
  2. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy od razu!

Kawa z Rumem i Likierem Kawowym

Składniki
  • 5 filiżanek gorącej kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 2 łyżeczki białego rumu
  • 4 łyżeczki likieru kawowego
  • 2/3 filiżanki lekko ubitej słodkiej śmietanki
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki poza śmietanką podgrzewamy.
  2. 6 kieliszków koniakowych ogrzewamy i rozlewamy do nich podgrzane składniki. Dodajemy śmietankę lejąc po wypukłej części łyżeczki, tak aby śmietanka osiadła na powierzchni, a nie na dnie kieliszka. Podajemy od razu.

Kawa z Adwokatem / Ajerkoniakiem

Składniki
  • 1/3 szklanki adwokatu
  • ok. 40–50 ml espresso z kawy Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • bita śmietana, dowolna ilość
  • kawa mielona lub kakao, do dekoracji
Przygotowanie
  1. Na spód szklanki do latte wlewamy ajerkoniak.
  2. Na ajerkoniak delikatnie po ściance szklanki wlewamy kawę espresso.
  3. Na kawę wkładamy bitą śmietanę.
  4. Wierzch oprószamy kakao lub kawą. Natychmiast podajemy.

Kawa po Cesarsku

Składniki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • gorąca zaparzona kawa Tchibo Exclusive 100% Arabica
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki, poza kawą mieszamy dokładnie. Rozlewamy do dwóch filiżanek i zalewamy gorącą kawą. Podobno zachwyt gwarantowany.
  2. Podajemy natychmiast.

Smacznego!