Ta zupa jest bardzo popularna w Anglii, może dlatego, że nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt końcowy jest super. Wegetariańska, a nawet wegańska jeśli użyjecie bulionu warzywnego i ta kolendra! Ja kocham kolendrę i mogłabym ją dodawać prawie do wszystkiego jak masło :) Nie pożałujecie! Fajna propozycja również na lunche do pracy!

Składniki

Ciasto

  • 1 cebula
  • ok. 500g obranej marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie ziemniaki
  • ok. 1,2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • duża garść posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę smażymy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy kolendrę w proszku, ziemniaki pokrojone i smażymy ok. 1 minuty.
  2. Dodajemy marchew pokrojoną w plastry, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodajemy posiekaną kolendrę i miksujemy zupę, aż będzie gładka, stopień gładkości zależy od Was. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smacznego!