Jedno z tych ciast które robi się szybko i na ostatnia chwilę. Możemy kroić ją gdy jest jeszcze ciepła, wtedy też aromat kokosu rozchodzi się najbardziej. Gdy wystygnie jest sprężysta i dość zwarta, świetna do herbaty lub porannej kawy. Mi smakuje najbardziej trzeciego dnia, gdy robi się bardziej krucha.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 duże jajka

Lukier

  • ok. 1/3 szklanki mleka plus 2 łyżki
  • ok. 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
  2. Mąkę krupczatkę, pszenną (przesianą), proszek do pieczenia i sól łączymy w dużej misce.
  3. Mleko podgrzewamy razem z masłem. Masło ma się rozpuścić, a całość powinna być ciepła, nie gorąca!
  4. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez 3 minuty. Masa zwiększy swoją objętość ok. 2-3 razy, wtedy dodajemy do niej wanilię, sok z cytryny i rum.
  5. Masę jajeczną dodajemy do suchych składników, lekko mieszamy, nie musi być dokładnie. Następnie dodajemy wiórki koksowe. Znowu mieszamy i wlewamy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie drewnianą szpatułką lub silikonową (dokładnie zbiera masę).
  6. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i wyjmujemy babkę z foremki. Gdy przestygnie polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
  7. Lukier. Mleko gotujemy razem z wiórkami kokosowymi i masłem do momentu, aż mleko się wygotuje i powstanie gęsta masa kokosowa. Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder rozrabiamy łyżką mleka i dodajemy zimną masę kokosową. Mieszamy, jeśli okazałoby się, że lukier jest za gęsty dodajemy drugą łyżkę mleka, jeśli wyszedłby za rzadki dodajemy jeszcze cukier puder. Smacznego!

Gęstość lukru regulujemy w taki sposób jak lubimy.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!