Jedno z tych ciast które robi się szybko i na ostatnia chwilę. Możemy kroić ją gdy jest jeszcze ciepła, wtedy też aromat kokosu rozchodzi się najbardziej. Gdy wystygnie jest sprężysta i dość zwarta, świetna do herbaty lub porannej kawy. Mi smakuje najbardziej trzeciego dnia, gdy robi się bardziej krucha.

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 duże jajka

Lukier

  • ok. 1/3 szklanki mleka plus 2 łyżki
  • ok. 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
  2. Mąkę krupczatkę, pszenną (przesianą), proszek do pieczenia i sól łączymy w dużej misce.
  3. Mleko podgrzewamy razem z masłem. Masło ma się rozpuścić, a całość powinna być ciepła, nie gorąca!
  4. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez 3 minuty. Masa zwiększy swoją objętość ok. 2-3 razy, wtedy dodajemy do niej wanilię, sok z cytryny i rum.
  5. Masę jajeczną dodajemy do suchych składników, lekko mieszamy, nie musi być dokładnie. Następnie dodajemy wiórki koksowe. Znowu mieszamy i wlewamy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie drewnianą szpatułką lub silikonową (dokładnie zbiera masę).
  6. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i wyjmujemy babkę z foremki. Gdy przestygnie polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
  7. Lukier. Mleko gotujemy razem z wiórkami kokosowymi i masłem do momentu, aż mleko się wygotuje i powstanie gęsta masa kokosowa. Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder rozrabiamy łyżką mleka i dodajemy zimną masę kokosową. Mieszamy, jeśli okazałoby się, że lukier jest za gęsty dodajemy drugą łyżkę mleka, jeśli wyszedłby za rzadki dodajemy jeszcze cukier puder. Smacznego!

Gęstość lukru regulujemy w taki sposób jak lubimy.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.