Jest to prosty i sprawdzony przepis na klasyczną babkę marmurkową. Łatwo ją przygotować, pobrudzimy trochę naczyń, ale warto. Później tylko sięgamy po kolejny kawałek do kawy lub herbaty, a co niektórzy do szklanki mleka. Warto zanotować przepis.

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 200g miękkie masło
  • 200g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dzielimy ją na dwie równe części.  Z jednej części odejmujemy 1,5 łyżki mąki i przekładamy to do drugiej części mąki. Tam gdzie odjęliśmy mąkę dodajemy przesiane 3 łyżki kakao i mieszamy z mąką. W obydwu miskach będzie tyle samo mąki.
    2. Masło ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z ubitymi białkami i dzielimy na dwie równe części.
    3. Do jednej części dodajemy mąkę z proszkiem, do drugiej mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy i wykładamy masę do podłużnej keksówki (30 cm). Najpierw wykładamy jasną masę, a na nią kakaową. Lekko wyrównujemy .
    4. Na wierzchu ciasta robimy nacięcie nożem zanurzonym w roztopionym maśle. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 55 do 60 minut.
      Ciepłą babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: „Przysmaki polskiego stołu”

do 30 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania 12 porcji Porcja v Wegetariańskie

Tip

Babkę możemy upiec również w okrągłej formie z kominem, jak w tym przepisie.

Tip

Pamiętajmy! Gdy dodajemy w ostatnim etapie mąkę kakaową do masy, nie mieszajmy zbyt długo. Łatwo taką masę „zaciągnąć”, będzie wtedy sztywna, nawet zakalcowaty.

3 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    9 stycznia 2012 o 12:54

    Uwielbiam babki …. to smak mojego dzieciństwa i babcinych opowieści:)

    Odpowiedz
  2. Majana

    9 stycznia 2012 o 18:51

    Piękna babeczka:)

    Odpowiedz
  3. Toczka

    14 stycznia 2012 o 22:02

    Mmm, jest to jedno z moich ulubionych ciast :] Zawsze piekę przed wyjazdem wakacyjnym, bo wtedy jakoś smakuje mi najlepiej.

    Odpowiedz
* Pole wymagane