Od czasu do czasu lubię upiec chlebek, który pięknie pachnie bananami. Tym razem skorzystałam z przepisu Sophie Dhal. Jedyne co zmieniłam to ilość cukru, na mniejszą oczywiście i dodałam łyżeczkę kakao, acha, można go upiec z mąką pszenną razową, też jest pyszny.

Składniki

  • 4 banany, dojrzałe
  • 75g miękkiego masła
  • 200g cukru trzcinowego (dałam 150g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka kakao, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko, wanilię i mieszamy dokładnie.
  2. Mąkę łączymy z kakao, solą i sodą. Dodajemy ją do miski z bananami i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (23 cm długa) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż lekko przestygnie, wyjmujemy z foremki i dalej studzimy na kratce. Smacznego!

Źródło: Sophie Dhal – Banana Bread

Dzień po upieczeniu chlebek możemy grillować, będzie pyszny z masłem.