Jest to przepis dla amatorów bananowych chlebków i będziecie do niego wracać. Wilgotne ciasto, chrupiąca słodka skórka i lekki smak bananów i piernika. Połączenie fantastyczne. Dla opornych polecam cynamon zamiast przyprawy do piernika. Przepis pochodzi ze znanego bloga.

Składniki

Ciasto

  • 100g drobnego cukru
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 50g jogurtu
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Banany

  • 150g drobnego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 250g bananów, po obraniu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Banany obieramy i kroimy na małe kawałki. Cukier wsypujemy na patelnię, dodajemy wodę i podgrzewamy. Robimy złotobrązowy karmel. Chwilę to potrwa za nim cukier zacznie karmelizować się, ale ważne jest, aby taki kolor uzyskać (dodaje to smaku). Gdy cukier będzie miał już odpowiedni kolor dodajemy wanilię, masło i banany. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż banany rozpadną się. Odstawiamy, aby trochę przestygły.
  2. Cukier z jajkami ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cienkim strumieniem olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt. Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.
  3. Do całej masy dodajemy przestudzone banany (mogą być lekko ciepłe), mieszamy tyle, aby się połączyły i przelewamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 50 do 60 minut. Smacznego!

Źródło: White Plate

W punkcie trzecim improwizowałam, gdyż w oryginalnym przepisie autorka zapomniała dopisać co robimy z masą bananową. Dlatego została ona połączona z całą masą na samym końcu. Efekt był wyśmienity.

Tak jak napisałam we wstępie przyprawę do piernika możemy zastąpić cynamonem.