Kto z Was nie jadł pieczonych żeberek w sosie barbecue? Jeśli ktoś się znalazł to koniecznie musi nadrobić :) Dziś podaję prosty i sprawdzony przepis na sos barbecue. Niezbędne będzie worcestershire sos i brązowy cukier, gdyż to te składniki nadają ostateczny ton jeśli chodzi o smak. Oczywiście dobre pomidory w puszce też nie zaszkodzą :) Polecam, jest to idealny sos do grillowanych mięs!

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 85g brązowego cukru
  • ok. 3 łyżek octu słodowego (malt vinegar)
  • ok. 3 łyżek Worcestershire sos
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, najlepiej w rondelku. Dodajemy posiekany lub starty czosnek. Smażymy ok. 4–5 minut.
  2. Pomidory miksujemy i dodajemy do cebuli, dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu jeśli trzeba doprawiamy jeszcze octem, cukrem i sosem worcestershire, zależy jaki smak Wam odpowiada.
  3. Sos możemy delikatnie zmiksować, aby był gładki. Ja pozostawiam w wersji nie zmiksowanej. Używamy do grillowanych mięs, np. żeberek lub jako sos na kanapki, jak lubicie. Smacznego!

Źródło: BBC GoodFood

WAŻNE: Jeśli robicie sos po raz pierwszy zalecam dodanie cukru w mniejszej ilości, oraz octu. Gdy sos się zredukuje możecie jeszcze go doprawić, tak, aby uzyskać pożądany smak! Czyli doprawiamy etapami!