Przepis na ten blok znam od dziecka, robiłam go, kiedy to w sklepach było nie wiele słodkości. Teraz przypominam sobie jego smak. Bardzo mleczny bo oparty na mleku w proszku, waniliowy bo z prawdziwą wanilią, słodki i maślany jednocześnie. Nie jest za twardy, za miękki, a jeśli wytrzyma kilka dni, nabiera kruchości. Nie łatwo mu się oprzeć.

 

Składniki

  • 500 g mleka w proszku
  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka z prawdziwej laski wanilii
  • 2 paczki herbatników Petit Beurre
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

  1. Mleko w proszku przesiewamy do dużej miski. Herbatniki kruszymy na większe kawałki.
  2. Masło, cukier i wodę podgrzewamy razem, aż się zagotuje. Gotujemy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu (lekko zgęstnieje), odstawiamy na kolejne 5 minut żeby przestygło.
  3. Do mleka w proszku wlewamy gorącą jeszcze polewę maślaną i dokładnie mieszamy mikserem następnie dodajemy wanilię, odstawiamy mikser.
  4. Na końcu dodajemy herbatniki i delikatnie mieszamy łyżką, aby ich nie pokruszyć jeszcze bardziej.
  5. Masę waniliową wykładamy do foremki 20 x 20 cm wyłożonej folią spożywczą, delikatnie równamy. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (ładnie się stopi) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Zdejmujemy folię i kroimy. Smacznego!

Do polewy, którą gotujemy można dodać 2 łyżki kakao, wtedy wyjdzie nam polewa czekoladowa i cały blok będzie czekoladowy.

Do masy można dodać dowolne bakalie: orzechy, rodzynki itp.

Blok przechowujemy w lodówce, zawinięty w pergamin i szczelnie zamknięty. Po kilku dniach robi się kruchy.