Upiekłam wiele brownies, lepszych i gorszych. Znajdziecie u mnie przepis na klasyczne brownie, jedno z pierwszych jakie piekłam, czy najlepsze? Musiecie sami sprawdzić. Dziś proponuję Wam brownie bardzo wilgotne w środku (to ciasto powinno właśnie takie być, wilgotne i cięższe w środku), a na zewnątrz chrupiące. Po ugryzieniu poczujecie chrupkość, smak czekolady i ciasto się rozpłynie w Waszych ustach. Takie jest to brownie wg Katharine Hepburn! Zmiażdy Was smakiem :)

Składniki

Ciasto

  • 90g ciemnej czekolady
  • 150g masła
  • 200g cukru, drobnego do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • ok. 100g posiekanych orzechów, opcjonalnie

Ganache (opcjonalnie)

  • 90g ciemnej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 15g masła

Przygotowanie

  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, należy uważać aby do mikstury nie dostała się woda.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy wanilię, dodajemy po jednym jajku, sól i przesianą mąkę.
  3. Na końcu dodajemy posiekane orzechy lub pomijamy ten etap, tak jak ja. Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy 20 x 20 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC. Pieczemy ok. 30 minut. Studzimy na kratce.
  4. Gdy ciasto ostygnie polewamy je ganache (to jest również opcjonalne). Ganache: czekoladę, masło i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy wszystko się rozpuści dokładnie mieszamy i odstawiamy aż trochę przestygnie i zgęstnieje. Polewamy zimne ciasto! Smacznego!

Źródło: Joy of baking