To jest przepis na ekspresowe pszenne bułeczki. Dodatek soli i tymianku nadaje im lekki aromat. Bułeczki w środku mają sprężysty miąższ. Są idealne na śniadanie. Polecam!

Składniki

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średni ziemniak, starty
  • 1 żółtko, do posmarowania
  • 1 łyżka mleka, do posmarowania
  • sól morska, do posypania
  • tymianek, do posypania

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 5 do 10 minut.
  2. W dużej misce mieszamy pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i startego na drobnych oczkach ziemniaka. Dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 równych kęsów (po ok. 83g). Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy ponownie do wyrastania, na ok. 30–40 minut, czas zależy od temperatury w pomieszczeniu. Bułeczki też można zawinąć jak na zdjęciu. Z każdego kęsa robimy wałeczek, cieńszy na końcach i zawijamy w supeł.
  4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Każdą posypujemy solą morską i tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez ok. 15–20 minut (moje piekły się 14 minut), aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!

Kilka bułeczek posypałam makiem, ze względu na córkę. Innych by nie zjadła. Można też posypać sezamem lub zamiast tymianku użyć rozmaryn.