Smaczny i szybki przepis na bułeczki razowe. Zaczerpnięty ze zbiorów Pracowni Wypieków. Ciasto na bułeczki wyszło trochę luźne, ale to mnie nie zniechęciło. Upiekłam je w foremce do muffinek i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo ciekawie. Są smaczne również następnego dnia.

Składniki

  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 200 g już ugotowanych płatków owsianych, czyli suchych ok. połowę mniej
  • 200 g mąki pszennej razowej lub graham
  • 300 g mąki pszennej białej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy odrobinę wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy resztę wody i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy 12 bułeczek lub 8 większych. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi lub mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Ciasto wychodzi dość luźne, czytałam w komentarzach oryginalnego przepisu, że nie tylko u mnie miało taką luźną konsystencję. Dosypałam więcej mąki, niepełną szklankę, ale ciasto dalej było luźne, a uformowane bułeczki rozlewały się. Ostatecznie upiekłam je w foremce do muffinek , wysmarowanej oliwą. Warto było, bułeczki wyszły bardzo smaczne.

Płatki owsiane najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody.