Ostatnio i to chyba za sprawą ciąży zrobiłam się leniwa :), dlatego częściej korzystam z gotowych przepisów, a mniej sama eksperymentuje. Tak było z tymi bułeczkami, są pyszne, maślane i z prawdziwym dżemem. Dlatego podaję przepis dalej i polecam!

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska wanilii
  • 110g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 10g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej

Dżem

  • 500g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy razem z wanilią, następnie odstawiamy, aby ostygło. Ma mieć letnią temperaturę. Do mleka dodajemy roztopione masło, cukier, roztrzepane jajka i mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych drożdży na początku robimy rozczyn (drożdże rozcieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawiamy, aby lekko rozczyn wyrósł). Do mąki dodajemy sól i resztę składników. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąki, maksymalnie 3 łyżki. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
  3. Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy pergaminem. Ciasto ponownie wyrabiamy. Odcinamy 150g i wałkujemy go na prostokąt o wymiarach spodu blaszki. Przekładamy ciasto na spód, będzie to spodnia warstwa bułeczek zabezpieczająca dżem przed wycieknięciem.
  4. Pozostałe ciasto wałkujemy na prostokąt 40 x 30 cm. Na ciasto wykładamy gotowy, zimy dżem i rozprowadzamy zostawiając po 2 cm z każdej strony, czystego ciasta. Zwijamy ciasto w rulon, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na blaszce. Bułeczki/ ślimaki mogą się stykać. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30–40 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 25–30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
  5. Lukier. wszystkie składniki ucieramy. Gęstość lukru możemy regulować przez dodanie wody lub cukru pudru.
  6. Dżem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, zasypujemy cukrem, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Truskawki wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż zgęstnieją (sok odparuje). Odstawiamy, aby ostygły. Dżem możemy przygotować dzień lub kilka dni wcześniej. Możemy też użyć własnego domowego dżemu, jeśli taki mamy w spiżarce. Smacznego!
  7. Źródło: Moje Wypieki

Można wykorzystać podany przepis na dżem lub swój własny domowy.