Te domowe bułki do hamburgerów mają lekko słodki smak, sprężysty miąższ i są bardzo smaczne. Inne niż kupne. Możemy używać je nie tylko do hamburgerów. Wystarczy dobre masło, konfitura i mamy pyszny zestaw na śniadanie. Polecam!

Składniki

  • 625g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mleka, letniego
  • 1 jajko
  • 110g miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże rozpuściły się i zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, rozkłócone jajko, masło oraz drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 porcji i kręcimy okrągłe bułeczki. Każdą układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia, powinny przynajmniej podwoić swoją objętość. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułki mlekiem i posypujemy sezamem.
  4. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!