To kolejny przepis z blogu Liski. Bułeczki proste do zrobienia, idealne dla początkujących. Dzięki ugotowanym ziemniakom zachowują dłużej świeżość. Delikatne i maślane. Ulubione bułki mojej córeczki. Polecam.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 120 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 20 g miękkiego masła
  • 80 g wody

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy ciepłą wodą (nie gorącą) i cukrem, odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże „ruszyły”.
  2. Przy pomocy miksera lub ręcznie mieszamy pozostałe składniki z drożdżami. Wyrobione gładkie ciasto zostawiamy przykryte folią na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto i dzielimy na 9 części i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Przy pomocy patyczka na szaszłyki w każdej bułeczce robimy przedziałek. Delikatnie oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut, czas zależy od temperatury.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, na dno wsypujemy kostki lodu lub szklankę zimnej wody. Wstawiamy wyrośnięte bułki i pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!