Buraczki zasmażane to klasyka w polskiej kuchni. W moim domu zawsze gościły jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych i zawsze były w ten sposób przyrządzane. Polecam tą prostą i szybką przystawkę.

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • ok. 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Do przesmażonej cebuli dodajemy, obrane i starte na grubych oczkach buraki, dodajemy ocet lub sok z cytryny i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie podlewamy buraczki wodą i powoli dusimy do momentu, aż będą miękkie.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do niej kilka łyżek buraków, po to, aby ją rozcieńczyć. Następnie całość łączymy z pozostałymi burakami. Dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze przez 1–2 minuty. Jeśli trzeba podlewamy odrobiną wody (3–4 łyżki), tyle, aby buraki nie były suche. Doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, cukrem i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny.
  4. Buraczki podajemy gorące, do ziemniaków i mięsa. Smacznego!

Dodanie octu lub soku z cytryny na samym początku pozwoli zachować ładny kolor buraków.