Buraczki zasmażane to klasyka w polskiej kuchni. W moim domu zawsze gościły jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych i zawsze były w ten sposób przyrządzane. Polecam tą prostą i szybką przystawkę.

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • ok. ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Do przesmażonej cebuli dodajemy, obrane i starte na grubych oczkach buraki, dodajemy ocet lub sok z cytryny i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie podlewamy buraczki wodą i powoli dusimy do momentu, aż będą miękkie.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do niej kilka łyżek buraków, po to, aby ją rozcieńczyć. Następnie całość łączymy z pozostałymi burakami. Dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze przez 1–2 minuty. Jeśli trzeba podlewamy odrobiną wody (3–4 łyżki), tyle, aby buraki nie były suche. Doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, cukrem i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny.
  4. Buraczki podajemy gorące, do ziemniaków i mięsa. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 3 - 4 osoby Porcja v Wegetariańskie

Tip

Dodanie octu lub soku z cytryny na samym początku pozwoli zachować ładny kolor buraków.

13 komentarzy

  1. Inga12

    12 marca 2012 o 10:46

    Masz rację, klasyka. U mnie w domu robi się je podobnie. Uwielbiam buraczki! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. EVE

    12 marca 2012 o 16:50

    pyszna klasyka.

    Odpowiedz
  3. Jolanta Szyndlarewicz

    12 marca 2012 o 17:27

    Bardzo je lubie Kasiu:) ślicznie u Ciebie wygladają:)

    Odpowiedz
  4. Majana

    12 marca 2012 o 18:37

    Wspaniały smak. Lubię:)

    Odpowiedz
  5. beata

    14 marca 2012 o 09:31

    Witam i pytam -te buraczki to ugotować wcześniej czy tak na surowo ?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      14 marca 2012 o 09:50

      Witam, na surowo! Trzeba je odpowiednio długo przesmażyć i podusić z odrobiną wody. Zachowają więcej koloru i smaku niż takie ugotowane i starte. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  6. Aldona

    3 kwietnia 2012 o 02:14

    A ja gotuję buraczki dzień wcześniej, ścieram na drobnej tareczce, doprawiam solą, cukrem i octem, rozgrzewam na patelni smalec ze skwarkami, rozgniatam dwa ząbki czosnku, wrzucam na patelnię do smalcu, potem buraczki, sypię na nie dwie łyżeczki mąki i mieszam aż mąka połączy się z buraczkami. Jeśli ktoś nie lubi czosnku polecam pokroić i przesmażyć na tłuszczu czerwoną paprykę.
    Może to i racja, że surowe buraczki mają więcej smaku ale po co się tak męczyć Pani Kasiu ? Ugotowane buraczki łatwiej się trze… Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      3 kwietnia 2012 o 07:22

      :), moja mama robiła podobnie, zawsze je najpierw gotowała, a później ścierała i podsmażała. Zawsze mi smakowały, ale gdy próbowałam robić w ten sposób moje nie były już takie dobre. Dlatego zaczęłam ścierać surowe i teraz wychodzą takie jak chcę. Co do ścierania, dla mnie to nie jest żaden problem i nie męczę się…Następnym razem spróbuję za to z czosnkiem. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  7. Aldona

    3 kwietnia 2012 o 19:03

    :):):) Mojej dorosłej córce też smakują moje buraczki. Spróbuję jednak zetrzeć surowe i przygotować w/g Pani przepisu. Kto wie, może będą hitem obiadowym ??? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      3 kwietnia 2012 o 19:24

      Oczywiście, zawsze można spróbować, a ja następnym razem zrobię tak jak Pani napisała, wtedy się pochwalę przepisem na stronie :)

      Odpowiedz
  8. Beata

    20 listopada 2013 o 23:36

    a ja spotkałam się z przepisem, żeby upiec buraki w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, wystudzić obrać i dopiero ścierać, potem doprawić
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Aska

      26 listopada 2014 o 15:06

      Beatka szkoda prądu.. :)

      Odpowiedz
* Pole wymagane