Buraczki zasmażane to klasyka w polskiej kuchni. W moim domu zawsze gościły jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych i zawsze były w ten sposób przyrządzane. Polecam tą prostą i szybką przystawkę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 średnie buraki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- ok. 1/2 szklanki wody
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
- Do przesmażonej cebuli dodajemy, obrane i starte na grubych oczkach buraki, dodajemy ocet lub sok z cytryny i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie podlewamy buraczki wodą i powoli dusimy do momentu, aż będą miękkie.
- Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do niej kilka łyżek buraków, po to, aby ją rozcieńczyć. Następnie całość łączymy z pozostałymi burakami. Dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze przez 1–2 minuty. Jeśli trzeba podlewamy odrobiną wody (3–4 łyżki), tyle, aby buraki nie były suche. Doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, cukrem i ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny.
- Buraczki podajemy gorące, do ziemniaków i mięsa. Smacznego!
Dodanie octu lub soku z cytryny na samym początku pozwoli zachować ładny kolor buraków.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!