Bardzo proste rybne burgery. Dla dzieci i dorosłych. Przygotowujemy je z ugotowanej na parze ryby, z dodatkiem bułeczki i kaszy. Podane z frytkami lub w specjalnej bułce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Polecam!

Składniki

Burgery

  • 400g białej ryby, np. dorsz
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
  • 1 łyżka kremu fraiche lub kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok. szklanki mąki
  • ok. szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Rybę gotujemy na parze, następnie odstawiamy, aby ostygła. Bułkę namaczamy w wodzie.
  2. W dużej misce mieszamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, kaszę manną (błyskawiczną, jeśli jest zwykła namaczamy ją we wrzątku chwilę wcześniej), krem fraiche i dobrze odciśniętą z wody kajzerkę. Wyrabiamy wszystko dokładnie. Dodajemy zimną rybę, rozgniatamy ją widelcem i łączymy z masą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy burgery, obtaczamy w mące, następnie jajkiem roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy burgery na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią.
  4. Podajemy z frytkami lub w bułce. Jako dodatek może być sos jogurtowy lub tatarski, a dla dzieci ketchup. Smacznego!

Gdy łączymy rybę z pozostałymi składnikami starajmy się tak mieszać, aby ryba pozostała w jak największych kawałkach. Burgery będa smaczniejsze. Podczas formowania i obtaczania mogą lekko się rozchodzić, ale to nie szkodzi. Gdy zaczniemy je smażyć przestaną (dodatek kaszy manny).

Smażymy je w większej ilości oleju.

Jeśli smażymy je dla dzieci możemy nie przyprawiać pieprzem