Proste danie. Makaron ze szpinakiem, serem ricotta i pieczarkami. Zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera gruyère, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja córka która wszystkim warzywom mówi „nie”, tym cannelloni się zachwyca. Dla dorosłych polecam podawać z lampką białego wina.

Składniki

Farsz

  • ok. 400g mrożonego szpinaku
  • 200g sera ricotta
  • 7 średnich pieczarek (ok. 120g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 8 rurek cannelloni
  • sól
  • pieprz

Sos beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 200-250ml mleka
  • 2 łyżki startego sera gruyère lub parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy na pół twardo. Gdy jest gotowy płuczemy go zimna wodą i odkładamy na talerz.
  2. Farsz. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starty czosnek. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Podsmażamy do momentu gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, wtedy dodajemy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu podsmażamy, aż się rozmrozi. Całość smażymy do momentu, aż wysmażymy wodę i masa szpinakowo-pieczarkowa będzie dość sucha.
  3. Zdejmujemy wtedy z ognia i dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem.
  4. Makaron nadziewamy farszem. Najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym z grubą okrągłą końcówką.
  5. Nadziane cannelloni przekładamy do wysmarowanego cienko masłem lub oliwą z oliwek, naczynia żaroodpornego.
  6. Sos. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i krótką przesmażamy, ok. 1 minuty. Dolewamy mleko cały czas mieszając. Gęstość sosu regulujemy mlekiem. Na końcu dodajemy stary ser gruyère lub parmezan, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Cannelloni polewamy sosem, wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180°C , aż sos się lekko zarumieni. Podajemy od razu z lampką białego wina (dla dorosłych). Smacznego!

Porcje można zapiekać od razu na talerzach, dzięki temu danie będzie dłużej ciepłe.

Mrożony szpinak można wcześniej odmrozić, choć nigdy tego nie robię, a całe danie może smaży się 5 minut dłużej. Szpinak mrożony można zastąpić również świeżym (2-3 duże garście), drobno posiekanym.

Danie możemy przygotować na kilka godzin wcześniej. Wystarczy ułożone w naczyniu cannelloni zafoliować i wstawić do lodówki. Przygotowany sos również odstawiamy. Gdy chcemy podać cannelloni, podgrzewamy sos, cały czas mieszając, polewamy makaron i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.