Prawdziwie włoska carbonara. Jej wersji jest tak dużo, że pozwalam sobie tak myśleć. Przepis pochodzi ze strony BBC Food, a właściwie jest skomponowany z trzech różnych min. z przepisu Antony Worrall Thompsona. Carbonara jest pyszna, prosta w smaku, delikatna i bardzo kremowa. Polecam!

Składniki

  • 300g suchego tagliatelle
  • 170g wędzonego bekonu
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek parmezanu
  • 3 żółtka
  • 150ml śmietany, 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Żółtka mieszamy ze śmietana i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
  3. Na patelni podsmażamy pokrojony bekon i posiekany grubo czosnek.
  4. Gdy bekon lekko się przesmaży, dokładamy do niego makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż dobrze składniki się połączą. Wyłączamy kuchenkę.
  5. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy. Ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko gęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku.
  6. Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron nakładamy carbonarę na przygotowane talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki. Smacznego!