Ten chleb piekę od 4, może 5 lat. Przepis dostałam od znajomej. Chleb jest pyszny i prosty do zrobienia. Mąka, drożdże, woda, kminek do smaku i mamy gotowe pieczywo. Pachnące! Pyszne lekko ciepłe z masłem i mlekiem!

Składniki

  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • 3/4 szklanki ziarna słonecznika
  • 2 łyżeczki kminku

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy w dużej misce z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być gładkie. Ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. Dwie podłużne foremki (długość ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  3. Wyrośnięte ciasto mieszamy ponownie, przekładamy do foremek i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z foremką wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C, na ok. 40–45 minut.
  4. Gdy chleb jest już upieczony smarujemy go po wierzchu wodą, jedną łyżką na bochenek. Chleb zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku, następnie wyjmujemy go. Studzimy na kratce i przechowujemy w lnianej ściereczce. Smacznego!

Do tego pieczywa zamiast kminku możemy dodać pokrojone śliwki suszone, same ziarna słonecznika lub orzechy.