Chleb z mąki orkiszowej i pszennej z dodatkiem rodzynek. Jest pyszny. Z przepisu wychodzi duży bochenek, o regularnym miąższu, wilgotny i lekko słodki. Co jest jeszcze ważne: długo zachowuje świeżość!

Składniki

Zaczyn

Ciasto właściwe

  • 100g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 400g mąki pszennej
  • 200–250g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50g rodzynek
  • 50g goracej wody

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą (50g) i również odstawiamy na 12 godzin.
  2. Następnego dnia, rodzynki miksujemy i dodajemy do zaczynu, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego.
  3. Mieszamy ciasto (można mikserem), które powinno być dość luźne. Wylewamy do formy, np. tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub do garnka żeliwnego, też wyłożonego papierem.
  4. Odstawiamy chleb do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 230°C, pieczemy ok. 35 minut (jeśli używamy tortownicy).
  5. W garnku żeliwnym pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze 15 minut, chleb ma się zarumienić. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
    Przepis pochodzi z bloga: Pracownia Wypieków.