Od kilku tygodni testuję różne przepisy na domowy chleb. Muszę przyznać, że to domowe wypiekanie bardzo mi się spodobało, tym bardziej, że chlebki są przeważnie udane. Zaczynam od tych prostszych i wszystkim początkującym polecam kolejny przepis z serii łatwych, smacznych i przyjemnych. Jest to chleb pszenno-żytni, z dodatkiem niewielkiej ilości drożdży. Wystarczy wymieszać składniki, zostawić na noc i następnego dnia upiec. Zapraszam do pieczenia.

Składniki

  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 gramy świeżych drożdży
  • 250 ml wody

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce, najlepiej wieczorem. Przykrywamy i zostawiamy na 12 do 18 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Keksówkę o długości ok. 30 cm smarujemy olejem, możemy też wysypać otrębami żytnimi (ja posmarowałam masłem i wysypałam mąką). Przekładamy ciasto do formy i oprószamy wierzch mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić formę w czasie 30 do 60 minut, choć moje rosło dłużej.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230°C, na dno wysypujemy szklankę kostek lodu.
  3. Wstawiamy wyrośnięty chleb, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ciasto kolejne 30 – 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
    Przepis ze strony: Pracownia Wypieków

Z przepisu wychodzi jeden bochenek.