Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam na swoim zakwasie i był w 100% udany. Chleb ma sprężysty i wilgotny miąższ, chrupiącą skórkę, a co najważniejsze jest naprawdę świeży przez kilka dni. Pyszny, jak staropolski chleb. Polecam!

Składniki

Zaczyn

Ciasto właściwe

  • 230 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 3 g drożdży suszonych lub 6g świeżych
  • zaczyn, wcześniej przygotowany

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, mają się tylko połączyć. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12–16 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo, ok. 5 minut. Składniki powinny się dobrze połączyć. Masa będzie dość gęsta i trochę kleista. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30–60 minut.
  2. Ciasto przekładamy do dwóch keksówek o długości ok. 30cm, lub trzech mniejszych. Wcześniej foremki smarujemy olejem słonecznikowym i posypujemy otrębami żytnimi lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  3. Zostawiamy do wyrośnięcia na 50–60 minut. Wierzch można spryskać olejem. Czas rośnięcia chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu. Powinno wyrosnąć na równo z krawędzią keksówki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wyrośnięty chleb posypujemy mąką lub jeśli wolimy ziarnami, np. sezamu. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 220°C (ja zmniejszyłam do 190°C) i dopiekamy kolejne 30–40 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni, można go przykryć folią aluminiową.
  5. Po upieczeniu od razu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepszy jest gdy całkowicie ostygnie, wtedy dopiero go kroimy. Smacznego!

Źródło: Pracownia Wypieków, według książki Jeffreya Hamelmanna.

do 15 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania v Wegetariańskie

Tip

Z przepisu wychodzą dwa bochenki

Tip

Dałam 70g więcej wody i 6 g świeżych drożdży. Jeśli użyjecie soli zwykłej, należy dać jej mniej.

18 komentarzy

  1. aga

    1 grudnia 2010 o 16:45

    jest cudowny:) ja jakos nie moge sie odwazyc na pieczenie chleba, a tak bym chciala miec takie pysznosci:)

    Odpowiedz
  2. Kasia Wilkosińska

    1 grudnia 2010 o 17:59

    :) to naprawdę nie jest trudne…

    Odpowiedz
  3. Paula

    1 grudnia 2010 o 19:55

    idealny na zimowe śniadania :)

    Odpowiedz
  4. Majana

    1 grudnia 2010 o 20:36

    Przepiękny chleb. Lubię właśnie takie :)

    Odpowiedz
  5. Liska

    1 grudnia 2010 o 20:39

    Pierwszy?! Wow, robi wrażenie. I mój ulubiony :)

    Odpowiedz
  6. Marta

    2 września 2011 o 10:38

    Wczoraj robiłam ten chleb. To mój pierwszy chleb robiony na zakwasie. Udał się :)
    Jest naprawdę pyszny!

    Odpowiedz
  7. Yoka

    29 lipca 2012 o 20:55

    Nie wiem co sie stalo, ale chleb nie wyszedl :( Prawie do samego konca wszystko pieknie, cierpliwie czekalam az powyrasta tu i tam, w blaszce wyrosl, wlozony do piekarnika padl a wierzch, ktory wczesniej rosl zamienil sie w brzydka skorupe (nie przypalil sie) a ziarna wszystkie odpadly… Czyli wierzch trzeba a nie mozna posmarowac olejem…

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      29 lipca 2012 o 23:07

      Trudno mi powiedzieć dlaczego nie wyszedł, skoro ładnie wyrósł w dobrze rozgrzanym piekarniku nie powinien opaść…, ale tak jest czasami, że nie wiemy dlaczego a coś się nie udało. Może temperatura jak jest na zewnątrz, miał za ciepło, za bardzo wyrósł? Co do skórki, to ona po upieczeniu faktycznie jest twarda, ale mięknie, gdy chleb wystygnie. Można podczas pieczenia na dno piekarnika wlać pół szklanki wody, wytworzy się para a skórka zrobi się bardziej chrupiąca. olejem spryskujemy, żeby chleb nie wysychał podczas wyrastania i później gdy chcesz posypać ziarnami, drobnymi, to można jeszcze raz go spryskać. Jeśli posypujesz mąką (ja lubię taki) to nie trzeba go smarować. Mam nadzieję, że się nie zniechęcisz i spróbujesz ponownie. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. Yoka

    30 lipca 2012 o 00:01

    Dziekuje za odp, dopiero raczkuje z chlebami na zakwasie, wczesniej robilam na drozdzach i chyba lepiej mi to szlo ;) Troche ciezko mi sie zgrac z tym wyczekiwaniem i planowaniem wypieku z wyprzedzeniem (dokarmienie zakwasu, zaczyn itp), do cierpliwych nie naleze i bylam pelna nadziei jak widzialam jak pieknie rosnie, ale za kilka dni sprobuje moze innego chlebka. Jak na razie probuje znalezc potrzebne wyposazenie, co chyba latwiejsze jest w pl niestety…

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      30 lipca 2012 o 01:35

      Tu potrzeba cierpliwości, czau i treningu. Im więcej upieczesz chlebów na zakwasie tym będzie to łatwiejsze. Poznasz też swój zakwas i będziesz wiedział instynktownie co i jak. Za nim moje chleby zaczęły wychodzić tak jak bym chciała tez kilka nie wyszło :) Nawet teraz to się czasem zdarza, także nie przejmuj się i do dzieła :).
      Co do wyposażenia to większość chlebów upiekłam mieszkając jeszcze w Anglii i nie było problemu tam z dostępnością, jest wiele sklepów internetowych. W Polsce również korzystam raczej z internetu, ale nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu, pisałam o tym tutaj: http://foodmag.pl/blog/jak-uruchomic-domowa-piekarnie/ i zostawiam jeszcze link do zakwasu, może Ci się przyda: http://foodmag.pl/blog/zakwas-do-chleba-co-zrobic-zeby-go-nie-zabic/, pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Yoka

        30 lipca 2012 o 10:56

        Na pewno masz racje :) Zakwas robilam z Twojego przepisu, kiedys probowalam z innego i nie wyszedl, ale do tego linka jak nie zabic zakwasu to nie dotarlam, juz widze kilka swoich grzeszkow ;) Ja mieszkam w IRL i wlasnie co znajde sklep online to wszystko w UK, ale szukam dalej, jedyne z czym nie mam problemu to maka – Dove farm na pewno znasz. Co do sprzetu to i tak polowy z tej „podstawowej” listy nie mam, az wstyd, wiec czas sie zaopatrzyc. Jaka wage polecasz? Rozumiem, ze najlepsza elektroniczna?

        Odpowiedz
  9. Magda

    2 grudnia 2012 o 17:24

    Chlebek wlasnie sie piecze. Co z tego wyjedzie, pojecia nie mam :-)
    Zwlaszcza, ze to moj pierwszy w zyciu chleb na zakwasie (w dodatku osobiscie wyhodowanym).
    Przez szybke piekarnika wyglada przepieknie. Mam nadzieje, ze gniota nie bedzie ;-)

    Odpowiedz
    • Magda

      2 grudnia 2012 o 19:44

      Chleb 100% sukcesu :-)
      Dzieki za przepis!

      Odpowiedz
  10. Zbyszek

    27 lutego 2013 o 11:35

    Tylko 2 dkg zakwasu na prawie 1kg mąki ?Coś to nie tak!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 lutego 2013 o 13:29

      Wszystko jest tak jak trzeba. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • krzychu

        30 czerwca 2013 o 18:57

        Właśnie coś mało tego zakwasu.I od czego zrobił się taki ciemny?Chyba że zamiast żytniej białej jest razowa w przepisie.

        Odpowiedz
  11. Człowiek z łyżką

    21 listopada 2013 o 21:31

    Udany chleb upieczony na własnym zakwasie to świetne uczucie. Próbowałem różnych kombinacji mąki i w końcu mi się udało osiągnąć całkiem fajny efekt.

    Odpowiedz
* Pole wymagane