Za każdym razem gdy piekę nowy chleb tak mi smakuje, że traktuję go jak mój ulubiony. Z tym jest jednak inaczej, on naprawdę jest moim ulubionym. Ze względu na smak, na to jak długo jest świeży i na fakt, że nie wymaga dużo pracy. Robimy go jednego dnia. Ten chleb jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem.

Składniki

  • 150g zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej, używam chlebowej
  • 8 g świeżych drożdży lub 4g suszonych
  • 300g wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawimy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Keksówkę (dużą) smarujemy masłem, oprószamy mąką.
  3. Ciasto wyrabiamy ponownie, przekładamy do keksówki i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wypełni foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210°C i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze ok. 25–30 minut.
  5. Na początku pieczenia wlewamy na dno piekarnika szklankę wody lub kostki lodu, dzięki temu wytworzy się para i skórka będzie chrupiąca, ale nie twarda.
  6. Chleb studzimy na kratce, a już zimny zawijamy w ściereczkę.Smacznego!
    Źródło przepisu – Pracownia Wypieków