Ten chleb jest jednym z najlepszych jakie do tej pory upiekłam. Razowy z dodatkiem koperku i maku. Jeśli chcecie zaszaleć można dodać bardziej aromatyczne zioła jak bazylię lub tymianek. Chleb jest długo świeży ma dość zwarty miąższ i nie kruszy się. Jak najbardziej polecam!

Składniki

Zaczyn

  • 100g zakwasu,dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 50g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 100g wody

Ciasto właściwe

  • 250g mąki pszennej razowej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 50g mąki żytniej
  • 280g wody
  • 8g soli morskiej
  • 25g maku
  • 70g posiekanych ziół

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  • Mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na ok. 8–12 godzin w temperaturze pokojowej.

W dniu pieczenia

  • Mieszamy składniki na ciasto właściwe z zaczynem i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut i ponownie dokładnie wyrabiamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Formujemy dwa okrągłe bochenki i zwinięciem do góry wkładamy do koszyczków do wyrastania, wysypanych mąką. Możemy też wstawić je do durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, chleb powinien zwiększyć ok. 2–3 razy objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury i siły zakwasu, nawet do 2 godzin.
  • Chleb przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub łopatę. Delikatnie nacinamy chleb. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy jeszcze 25–30 minut. Na dno piekarnika wlewamy 0,5 szklanki zimnej wody, chleb będzie miał delikatniejszą skórkę.
  • Jeśli pieczemy chleb na kamieniu, należy go wcześniej włożyć do piekarnika, aby się nagrzał. Wtedy chleb przekładamy z łopaty.
  • Upieczone bochenki przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy zawinięte w lniane ściereczki. Smacznego!

Z przepisu wychodzą dwa małe lub jedne duży bochenek, ok. 1kg.
Jeśli zależy Nam na szybszym wyrośnięciu chleba, możemy dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży (gdy mieszamy ciasto właściwe z zaczynem).

Zioła: koperek, natka, kolendra, tymianek, bazylia. Łączymy dowolnie. Zioła powinny być drobno posiekane.