Bardzo lubię to połączenie, ciemny ciężki miąższ i suszone śliwki. Chleb dzięki nim robi się lekko słodki i świetnie smakuje choćby z samym masłem. Przygotowujemy go z wcześniej dokarmionego zakwasu, dlatego proces należy zacząć dzień przed pieczeniem.

Składniki

Zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 200ml wody
  • 200g mąki żytniej

Ciasto właściwe

  • 350g mąki żytniej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 150–200ml wody
  • duża garść suszonych śliwek
  • 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Przygotowujemy zaczyn, czyli mieszamy razem składniki, przykrywamy folią i odstawiamy na 12–18 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Następnego dnia dodajemy pozostałe składni do zaczynu, dokładnie wyrabiamy. Na końcu dodajemy przekrojone na pół śliwki, mieszamy. Masę przekładamy do długiej keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Jeśli macie silny zakwas i w pomieszczeniu jest ciepło, chleb wyrasta krócej. Jeśli zakwas jest słabszy, to można dodać do niego 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży, chleb wyrośnie trochę szybciej.
  3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 220°C i pieczemy ok 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy kolejne 15–20 minut. Gdyby chleb rumienił się zbyt mocno, możemy go przykryć folią i dalej dopiekać. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!

Można użyć mąki żytniej razowej lub mąki żytniej jasnej, typ 720.