Takie chrupiące paluszki z kurczaka to idealna przekąska dla dzieci. Można je podać z zimnym sosem jogurtowym, bez sosu lub z „górą” frytek i wtedy będzie to całkiem spory posiłek dla naszych maluchów. Te paluszki są dobre na ciepło i na zimno.

Składniki

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka rozgniecionych krakersów
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

  1. Panierka. Krakersy rozdrabniamy do mocno, łączymy z bułką tartą, kurkumą, solimy i pieprzymy.
  2. Kurczaka płuczemy i wycieramy do sucha. Kroimy w paski grubości 1,5 cm. Każdy z pasków kurczaka obtaczamy w jogurcie (nadmiar ściągamy), następnie w panierce. Panierka powinna dokładnie przylegać do kurczaka.
  3. Smażymy paluszki na złoty kolor. Podajemy z frytkami, ziemniakami lub jako przekąskę z zimnym sosem jogurtowym. Smacznego!

Paluszki można również upiec.

Kurkumę dodaje ciekawego posmaku i koloru, można ją też pominąć, jeśli nie mamy jej w szafce.

Krakersy wkładamy do foliowego woreczka i tłuczemy wałkiem na mniejsze kawałki, następnie wałkujemy. Wtedy będą dobrze rozdrobnione.