Bardzo prosta propozycja na świąteczny stół. Ciasteczka nie tylko są smaczne, kruche i aromatyczne, ale też będą piękną ozdobą pośród wigilijnych potraw. Bardzo polecam, robi się je bardzo szybciutko.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 130g maku
  • 130g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 30 minut. Odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Odstawiamy, powinien być zimny.
  2. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, wanilią, żółtkami, szczyptą soli i makiem. Na końcu dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4–5 mm i wycinamy ciasteczka, najlepiej foremką o średnicy ok. 6 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Każde wycięte ciasteczko smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Resztę białka i miód dodajemy do posiekanych orzechów, mieszamy. Na środek ciasteczek nakładamy po jednej łyżeczce mieszanki orzechów.
  4. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190ºC przez 12–15 minut, na lekko złoty kolor. Studzimy na kratce. Smacznego!

Źródło: „Przysmaki polskiego stołu” – lekko zmodyfikowany

Ciasteczka możemy upiec również bez orzechów, można je też lekko polukrować.

Do ciasteczek można użyć gotowej masy makowej w takiej samej ilości.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!