Bardzo prosta propozycja na świąteczny stół. Ciasteczka nie tylko są smaczne, kruche i aromatyczne, ale też będą piękną ozdobą pośród wigilijnych potraw. Bardzo polecam, robi się je bardzo szybciutko.

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 130g maku
  • 130g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 30 minut. Odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Odstawiamy, powinien być zimny.
  2. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, wanilią, żółtkami, szczyptą soli i makiem. Na końcu dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4–5 mm i wycinamy ciasteczka, najlepiej foremką o średnicy ok. 6 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Każde wycięte ciasteczko smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Resztę białka i miód dodajemy do posiekanych orzechów, mieszamy. Na środek ciasteczek nakładamy po jednej łyżeczce mieszanki orzechów.
  4. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190ºC przez 12–15 minut, na lekko złoty kolor. Studzimy na kratce. Smacznego!

Źródło: „Przysmaki polskiego stołu” – lekko zmodyfikowany

Ciasteczka możemy upiec również bez orzechów, można je też lekko polukrować.

Do ciasteczek można użyć gotowej masy makowej w takiej samej ilości.