Połączenie czekolady i bananów uważam za genialne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo świeże. Gdy dodamy do tego delikatny krem, całość rozpływa się w ustach. Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230g ciemnej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 75g posiekanych orzechów włoskich

Krem

  • 300g sera białego, mielonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%

Przygotowanie

  1. Suche składniki mieszamy w dużej misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
  2. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (powinna być chłodna), jajka, wodę, mleko, olej, wanilię i rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy posiekane orzech i mieszamy, aż masa będzie gładka, ale nie za długo. Masę przelewamy do tortownicy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 40–45 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy gdy ostygnie.
  4. Krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
  5. Ostudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!

Ciasto czekoladowo-bananowe możemy podać również z czekoladowym ganache lub bez kremu.

Możemy użyć mniejszej tortownicy, ciasto wyjdzie wtedy wyższe.

Mąkę i kakao przesiewamy.