Idealne ciasto gdy chcemy upiec coś nie skomplikowanego do popołudniowej kawy. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, a jogurtu, że jest delikatne. Jest to przepis na jedno z moich ulubionych, szybkich ciast.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.
  2. Żółtka ucieramy na jasną puszystą masę z połową cukru, następnie dodajemy jogurt, olej, wanilię i mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy drugą połowę cukru i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca.
  4. Do masy z żółtkami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy tak, aby jak najmniej opadło. Przelewamy do blaszki (24 x 24cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy odsączone owoce i pieczemy w temperaturze 175°C ok. 45 minut. Smacznego!

Ciasto wyszło wysokie, dlatego można upiec je w większej blaszce.