Jest to proste ciasto na knedle, które się nie rozpada i jest jednocześnie delikatne. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym.

Składniki

  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
  2. Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
  3. Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Smacznego!

Z ciasta wyszło mi 12 dużych knedli.

Ziemniaki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Przed ugotowaniem ziemniaków było 700g.