Jest to proste ciasto na knedle, które się nie rozpada i jest jednocześnie delikatne. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym.

Składniki

  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
  2. Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
  3. Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 12 - 14 sztuk Porcja v Wegetariańskie

Tip

Z ciasta wyszło mi 12 dużych knedli.

Tip

Ziemniaki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Tip

Przed ugotowaniem ziemniaków było 700g.

21 komentarzy

  1. danusia

    28 lipca 2011 o 11:01

    mmm, pysznie wyglądają te kulki (:

    Odpowiedz
  2. kluski śląskie

    2 listopada 2011 o 19:42

    Mój synek by się ucieszył.

    Odpowiedz
  3. Aldona

    3 kwietnia 2012 o 01:58

    Proszę o podanie składników na kopytka. Chyba, że gdzieś jest a przeoczyłam :)

    Odpowiedz
  4. kasia

    25 sierpnia 2012 o 13:59

    Zrobiłam dzisiaj – przepyszne!

    Odpowiedz
  5. Marta

    31 sierpnia 2012 o 13:09

    czy te knedle są pyszne i czy nie kupne.

    Odpowiedz
    • Marta

      31 sierpnia 2012 o 13:10

      posłuchaj są bardzo pyszne i nie są kupne bo sama zrobiłam

      Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      31 sierpnia 2012 o 13:34

      Wszystko co jest na tej stronie jest wykonane przez ze mnie! Nie znajdziesz tu gotowców, sugerowanie czegoś takiego jest nie na miejscu!

      Odpowiedz
  6. Zdzisława

    22 września 2012 o 12:37

    Przed chwilką skonczyłam gotować kluski są pyszne.Polecam, bo robiłam pierwszy raz i udały się .Pozdrawiam i dziękuję.

    Odpowiedz
  7. Viola

    28 września 2012 o 16:54

    Zrobiłam dzisiaj te knedle…Wyszły przepyszne!!! Z mężem nie mogliśmy się nimi najeść – pyszne i delikatne…Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  8. Asia

    2 października 2012 o 17:00

    Zrobiłam dziś i wyszły przepyszne :) Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  9. Agnieszka

    27 kwietnia 2013 o 21:16

    Naprawdę świetny przepis. Pierwszy raz w życiu robiłam knedle i wyszły rewelacyjnie. Jako farsz dałam wiśnie. Po prostu pycha! Dzięki za przepis :)

    Odpowiedz
  10. Aga

    11 czerwca 2013 o 14:04

    Zrobiłam przed chwilką knedle z truskawkami pychotka ;) rozpuściłam troche masła na patelni z bułką tartą i polałam niebo w gębie polecam.

    Odpowiedz
  11. trzmiel

    23 sierpnia 2013 o 19:13

    wyszły naprawdę super! (choć nie wytrzymałam do całkowitego wystygnięcia ziemniaków ;))

    Odpowiedz
  12. Asia

    10 stycznia 2014 o 17:12

    Rewelacyjny przepis Kasiu, dzis robiłam po raz pierwszy, dziekuje Ci serdecznie

    Odpowiedz
  13. Kasia

    29 marca 2014 o 13:11

    Pyszne!

    Odpowiedz
  14. ewa

    20 lipca 2014 o 22:47

    ale to chyba nie knedle, a przepis na kopytka.

    Odpowiedz
  15. iza

    22 sierpnia 2014 o 16:57

    czy można di nich użyć mrożonych truskawek?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      24 sierpnia 2014 o 01:57

      Przy mrożonych trzeba wydłużyć czas gotowania, a wtedy cisto może się rozgotować. Ewentualnie można rozmrozić najpierw truskawki i spróbować z takich. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  16. Ania

    23 sierpnia 2014 o 19:44

    O ile się nie mylę to kopytka i knedle się robi z tego samego ciasta, tylko knedle faszeruje się owocami.

    Odpowiedz
  17. Karel

    27 listopada 2014 o 12:22

    Kochani moi ten przepis jest smaczny ale to nie jest przepis na knedle. Prawdziwe knedle są na drożdżach bez ziemniaków a z dodatkiem mleka, mąki drożdży. jajko i jeśli już czeskie knedliki z wymieszanymi grzankami. Są co prawda knedle ziemniaczane ale to nie w tej postaci i jeszcze parę innych składników co w tym przepisie nie ma. Pozdrawiam

    Odpowiedz
* Pole wymagane