Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto. Byłam zaskoczona tym, jak łatwo się je wałkuje i lepi z niego pierogi. Jest elastyczne i miękkie, długo zachowuje te walory dzięki temu, że jest ciepłe. Podaję ten przepis, ponieważ jest sprawdzony od ponad 20 lat. Pisałam o tym przy okazji przepisu na pierogi z kapustą i grzybami. Zdecydowanie polecam.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody, wrzątku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Zaczynamy od 1 szklanki, może się okazać, że ciasto wymaga więcej wody, wówczas dolewamy jeszcze odrobinę (w sumie wlałam 1,5 szklanki).
  2. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) skrapiamy całość olejem, ok. 2-3 łyżki. Odstawiamy ciasto na około 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie zagniatamy na gładką sprężystą masę. Ciasto powinno wyjść delikatne i miękkie. Odcinamy potrzebny kawałek i wałkujemy lekko podsypując mąka. Następnie wycinamy krążki na pierogi, wypełniamy farszem i zlepiamy.
  4. Reszta ciasta powinna leżeć przykryta ściereczką. Będzie ciepła i dzięki temu nie wyschnie oraz łatwo się będzie wałkować. Smacznego!

Ilość wody użytej do ciasta zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Myślę, że zwykła pszenna mąka typu 500 będzie potrzebowała 1 szklanki. Ja używam mąki pszennej angielskiej (nie posiadają oznaczeń typu mąki) i z doświadczenia wiem, że wymagają one odrobinę więcej wody. Podobnie jest gdy z takiej mąki piekę chleb, zwykle dodaję więcej wody niż jest w przepisie.