Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto. Byłam zaskoczona tym, jak łatwo się je wałkuje i lepi z niego pierogi. Jest elastyczne i miękkie, długo zachowuje te walory dzięki temu, że jest ciepłe. Podaję ten przepis, ponieważ jest sprawdzony od ponad 20 lat. Pisałam o tym przy okazji przepisu na pierogi z kapustą i grzybami. Zdecydowanie polecam.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody, wrzątku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Zaczynamy od 1 szklanki, może się okazać, że ciasto wymaga więcej wody, wówczas dolewamy jeszcze odrobinę (w sumie wlałam 1,5 szklanki).
  2. Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) skrapiamy całość olejem, ok. 2-3 łyżki. Odstawiamy ciasto na około 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie zagniatamy na gładką sprężystą masę. Ciasto powinno wyjść delikatne i miękkie. Odcinamy potrzebny kawałek i wałkujemy lekko podsypując mąka. Następnie wycinamy krążki na pierogi, wypełniamy farszem i zlepiamy.
  4. Reszta ciasta powinna leżeć przykryta ściereczką. Będzie ciepła i dzięki temu nie wyschnie oraz łatwo się będzie wałkować. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie v Wegetariańskie

Tip

Ilość wody użytej do ciasta zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Myślę, że zwykła pszenna mąka typu 500 będzie potrzebowała 1 szklanki. Ja używam mąki pszennej angielskiej (nie posiadają oznaczeń typu mąki) i z doświadczenia wiem, że wymagają one odrobinę więcej wody. Podobnie jest gdy z takiej mąki piekę chleb, zwykle dodaję więcej wody niż jest w przepisie.

12 komentarzy

  1. andzia-35

    23 listopada 2010 o 18:49

    Ja tez często dodaję wrzątek, wtedy ciasto jest mięciutkie!!!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 listopada 2010 o 18:50

      Dokładnie, mąka się fajnie zaparza.

      Odpowiedz
  2. Katarzyna L

    11 maja 2011 o 10:43

    Dziekuje Ci Kasienko, za ten przepis na ciasto pierogowe, bo zawsze mialam problem ze zrobieniem dobrego ciasta, wychodzilo mi takie gumowe, nigdy bym nie wpadala na to zeby dac ;wrzatek do ciasta zawsze dawalam lekko ciepla tak jak mi radzila mama.:)

    Odpowiedz
  3. kluski śląskie

    2 listopada 2011 o 19:43

    Dokładny przepis , dzięki.

    Odpowiedz
  4. Aneta

    17 listopada 2011 o 17:07

    Dzisiaj zrobiłam, ciasto wyszło bardzo dobre:) Dziękuję!

    Odpowiedz
  5. Aldona

    4 kwietnia 2012 o 22:26

    Ciasto na pierogi robię dokładnie tak samo, jednak na 3 szklanki mąki dodaję 2 żółtka. Polecam.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka

    13 czerwca 2012 o 18:18

    Ciasto znakomite, przepis bardzo prosty, super, dziekuje!!

    Odpowiedz
  7. arleta

    29 czerwca 2012 o 19:12

    Najlepszy przepis na pierogi robię tylko z tego i będę robiła :) Dziękuję

    Odpowiedz
  8. Klaudia

    7 stycznia 2013 o 16:05

    Dzięki wielkie:) właśnie „ukulałam” i ciasto super! Ja robię z nadzieniem wegetariańskim z soją i polane cebulką :) pozdrawiam:))

    Odpowiedz
  9. onlyredrose

    7 kwietnia 2013 o 23:07

    wypróbowany przepis, świetny :)

    Odpowiedz
  10. aska

    12 grudnia 2013 o 14:39

    ile tak mniej wiecej pierogow wychodzi z tej porcji

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      12 grudnia 2013 o 14:49

      To zależy jak cienko rozwałkowane będzie ciasto i jak duże bądź małe pierogi ulepimy. Mi wychodzi z tej porcji ok 40-50, z tego co pamiętam.

      Odpowiedz
* Pole wymagane