Idealny deser, właściwie ciasto. Idealne ponieważ jest bardzo szybkie do przygotowania. Tylko zagniatamy składniki, dodajemy ulubione owoce lub dżem i pieczemy. Ja swoje przygotowałam z jeżynami ze swojego ogródka. Ciasto wyszło chrupiące, nie za słodkie, raczej kwaskowate, przez jeżyny. Pycha!

Składniki

Ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 80g cukru trzcinowego
  • 100g drobnych płatków owsianych
  • 1 jajko

Owoce

  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy, powinno powstać grudkowate ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
  2. Jeżyny (umyte i osuszone) mieszamy z dżemem. Jeśli chcemy słodszą wersję możemy dodać łyżkę cukru. Wykładamy jeżyny na ciasto w tortownicy. Na wierzch rozsypujemy pozostałe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC, na ok. 35–40 minut. Wyjmujemy gdy jest dobrze zarumienione. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Źródło: „White Plate”

Zamiast jeżyn możemy użyć innych owoców: malin, porzeczki czy jagód. Możemy również wyłożyć na ciasto słoik dżemu porzeczkowego niskosłodzonego (tak było w oryginalnym przepisie).