Przygotowanie ciasta parzonego składa się z dwóch faz: zaparzenia mąki mieszaniną wody i tłuszczu oraz rozprowadzenia zaparzonej masy jajami. Tak przygotowane ciasto służy do pieczenia różnych ciastek i ciast. Dobrze znana nam karpatka, ptysie czy eklery to tylko kilka możliwość. Możemy wypiekać też groszek ptysiowy, słone paluszki i inne.

Składniki

  • 110g tłuszczu, masło lub margaryna
  • 270g wody, 290ml
  • 3g soli
  • 225g mąki pszennej, najlepiej typ 500-550
  • 400g jajek, 7sztuk

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Przekładamy masę do miski.
  2. Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, masa jest gotowa do wypiekania. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie v Wegetariańskie

Tip

Z podanej porcji wychodzą dwa blaty na karpatkę o wymiarach ok. 23 x 25 cm.

Tip

Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste możemy dolać kilka łyżek wody.

Tip

Na załączonych zdjęciach widać zaparzoną mąkę z tłuszczem, kolejne to gotowa masa już z dodatkiem jajek.

16 komentarzy

  1. Bogna

    22 lipca 2011 o 15:53

    Banalnie proste, ekspresowo szybkie, a jakie cudnie pyszne :) Dziękuję, że przypomniałaś ten przepis. Maszeruję do kuchni. Pozdr

  2. michal

    27 listopada 2011 o 19:22

    wszystko ok ale te 7 sztuk jajek .. spowodowalo, ze ciasto nie nadaje sie do jedzenia :)

    • Kasia Wilkosińska

      27 listopada 2011 o 19:39

      Jak widać ciasto jednak nadaje się do jedzenia i wychodzą z niego bardzo dobre blaty na karpatkę, ptysie i eklerki, a 7 sztuk jajek to dużo jeśli zamierza się zjeść samemu ciasto upieczone z podanej proporcji. Pozdrawiam!

  3. Daria

    22 stycznia 2013 o 20:32

    Do ciasta parzonego soli się nie daje

  4. Aga

    30 stycznia 2013 o 11:54

    a w jakiej temperaturze? przez jaki czas wypiekac?

  5. Ania

    1 lutego 2013 o 23:09

    A dlaczego moje ptysie nie urosły, przejrzałam wiele przepisów, stosowałam się dokładnie do proporcji a one nic, w smaku dobre, ale zupełnie płaściutkie

  6. alicja

    12 stycznia 2014 o 01:06

    To ile trzeba tych jaj do tego ciasta jezeli 7 jaj to za duzo ??

Zaloguj się by dodać komentarz.