Przygotowanie ciasta parzonego składa się z dwóch faz: zaparzenia mąki mieszaniną wody i tłuszczu oraz rozprowadzenia zaparzonej masy jajami. Tak przygotowane ciasto służy do pieczenia różnych ciastek i ciast. Dobrze znana nam karpatka, ptysie czy eklery to tylko kilka możliwość. Możemy wypiekać też groszek ptysiowy, słone paluszki i inne.

Składniki

  • 110g tłuszczu, masło lub margaryna
  • 270g wody, 290ml
  • 3g soli
  • 225g mąki pszennej, najlepiej typ 500-550
  • 400g jajek, 7sztuk

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Przekładamy masę do miski.
  2. Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, masa jest gotowa do wypiekania. Smacznego!

Z podanej porcji wychodzą dwa blaty na karpatkę o wymiarach ok. 23 x 25 cm.

Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste możemy dolać kilka łyżek wody.

Na załączonych zdjęciach widać zaparzoną mąkę z tłuszczem, kolejne to gotowa masa już z dodatkiem jajek.