Przygotowanie ciasta parzonego składa się z dwóch faz: zaparzenia mąki mieszaniną wody i tłuszczu oraz rozprowadzenia zaparzonej masy jajami. Tak przygotowane ciasto służy do pieczenia różnych ciastek i ciast. Dobrze znana nam karpatka, ptysie czy eklery to tylko kilka możliwość. Możemy wypiekać też groszek ptysiowy, słone paluszki i inne.

Składniki

  • 110g tłuszczu, masło lub margaryna
  • 270g wody, 290ml
  • 3g soli
  • 225g mąki pszennej, najlepiej typ 500-550
  • 400g jajek, 7sztuk

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Przekładamy masę do miski.
  2. Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, masa jest gotowa do wypiekania. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie v Wegetariańskie

Tip

Z podanej porcji wychodzą dwa blaty na karpatkę o wymiarach ok. 23 x 25 cm.

Tip

Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste możemy dolać kilka łyżek wody.

Tip

Na załączonych zdjęciach widać zaparzoną mąkę z tłuszczem, kolejne to gotowa masa już z dodatkiem jajek.

18 komentarzy

  1. Bogna

    22 lipca 2011 o 15:53

    Banalnie proste, ekspresowo szybkie, a jakie cudnie pyszne :) Dziękuję, że przypomniałaś ten przepis. Maszeruję do kuchni. Pozdr

    Odpowiedz
  2. michal

    27 listopada 2011 o 19:22

    wszystko ok ale te 7 sztuk jajek .. spowodowalo, ze ciasto nie nadaje sie do jedzenia :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 listopada 2011 o 19:39

      Jak widać ciasto jednak nadaje się do jedzenia i wychodzą z niego bardzo dobre blaty na karpatkę, ptysie i eklerki, a 7 sztuk jajek to dużo jeśli zamierza się zjeść samemu ciasto upieczone z podanej proporcji. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Daria

    22 stycznia 2013 o 20:32

    Do ciasta parzonego soli się nie daje

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 stycznia 2013 o 21:12

      A może jakieś uzasadnienie dlaczego tak uważasz? Tak nie wnikając w szczegóły to najstarsze książki cukiernicze o tym mówią, mam na myśli profesjonalne…

      Odpowiedz
      • karol

        26 stycznia 2013 o 08:56

        dodaje sie sol do ciasta parzonego bo wtedy lepiej rosnie w piekarniku i nadaje mu smak;p

        Odpowiedz
    • listek

      7 kwietnia 2013 o 15:32

      Sól trzeba dodać, ok 15% w stosunku do masy mąki ponieważ wzmacnia strukturę siatki glutenowej co dodatnio wpływa na konsystencję ciasta.

      Odpowiedz
  4. Aga

    30 stycznia 2013 o 11:54

    a w jakiej temperaturze? przez jaki czas wypiekac?

    Odpowiedz
  5. Ania

    1 lutego 2013 o 23:09

    A dlaczego moje ptysie nie urosły, przejrzałam wiele przepisów, stosowałam się dokładnie do proporcji a one nic, w smaku dobre, ale zupełnie płaściutkie

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      2 lutego 2013 o 00:42

      Trudno powiedzieć, może był problem podczas pieczenia? W każdym razie coś musiało być nie tak. Przepis na to ciasto jest uniwersalny i sprawdzony. Proszę spróbować jeszcze raz i się nie zniechęcać. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
    • Paula

      31 lipca 2013 o 16:20

      Otwieralas piekarnik podczas pieczenia ptysiow? Bo nie wolno…

      Odpowiedz
    • jarek

      5 listopada 2014 o 12:12

      podam ci sposob na dobre ciasto parzone. 1kg margaryny 2l wody 2 kg mąki i 40 jaj.jesli wiesz jak juz zaparzyc to dalszy etap wygląda tak lekko ostudzic dodaj jaja mozesz wszystkie odrazu dodaj proszku do pieczenia 1/3 garstki na taką porcje jak podaje do odpowiedniej konsystencji musisz dolac wody tak aby ciasto trzymało sie na drewnianej łyżce i delikatnie zaginało sie do dołu jakby sie lało ale nie moze luzno spaść lecz musi sie ciasto wygiąć w taki jakby łuk.możesz dodac soli do smaku ale nie trzeba dużo.Pamietaj tez jak pieczesz to nie otwieraj piekarnika puki nie będą miały śłomkowego koloru a w temp. 220 stopni możesz piec śmiało 30 minut,uważaj też na proszek do pieczenia zbyt duża ilośc powoduje to że ciasto piecze się na ciemny kolor i nie da się go tak wysuszyć.z takiego ciasta z powodzeniem morzesz smarzyc też pączki wiedeńskię(ciepłe są pycha).ale tu troszke doświadczenia potrzeba,jeśli coś to chętnie pomogę.Najważniejsze to trzymaj się proporcji 1-2-2 .z takiej porcji to miała byś ponad 100szt.eklera dostępnego w sprzedaży.pozdrawiam i zycze udanych wypiekow

      Odpowiedz
      • Kasia Wilkosińska

        5 listopada 2014 o 20:25

        Dziękuję Jarku, pozwolisz jednak, że zostanę przy przepisie bez proszku do pieczenia. Nie będę musiała na nic uważać :) Pozdrawiam…

        Odpowiedz
  6. alicja

    12 stycznia 2014 o 01:06

    To ile trzeba tych jaj do tego ciasta jezeli 7 jaj to za duzo ??

    Odpowiedz
* Pole wymagane