Wow, dawno nie smakowało mi tak mocno żadne ciasto, choć reaguje tak na większość deserów :). Jest wilgotne, nie za słodkie, słoneczne i pyszne! Podane z kwaśną śmietaną świetnie się dopełnia. Idealny deser do kawy i nie tylko! Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • skórka z pomarańczy
  • 1/4 szklanki rumu, opcjonalnie

Dekoracja

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy następnie startą dynię i obydwie mąki (wcześniej razem je łączymy). Całość dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy dyniowej 2 łyżki, lekko rozrzedzamy masę i dodajemy pozostałe ubite białko. Mieszamy delikatnie szpatułką, aby masa była ciągle puszysta. Przekładamy masę do tortownicy, lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut, ostatnie 10 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Gdy ciasto jest zimne, odcinamy boki od tortownicy, wyjmujemy, delikatnie odkręcamy na dużym talerzu i zdejmujemy pergamin, przykładamy do spodu właściwą paterę i odkręcamy ponownie. Ciasto możemy przed podaniem schłodzić. Podajemy z kwaśną śmietaną doprawioną cukrem i cynamonem. Smacznego!

Źródło: Laura Calder – Pumpkin French Cake

do 30 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 12 - 14 porcji Porcja v Wegetariańskie

13 komentarzy

  1. whiness

    6 września 2012 o 05:49

    Już nie mogę doczekać się kupna dyni. To ciasto świetnie się prezentuje, a ten dyniowy aromat… Mniam.

  2. Majana

    6 września 2012 o 06:41

    Smakowicie się zapowiada to ciacho !:) Z dynią jeszcze nic w tym roku nie piekłam. Jakoś się zabrać nie mogę.
    Pozdrawiam.

  3. Droczilka

    6 września 2012 o 07:15

    Jeszcze nigdy nie piekłam ciacha z dynią. Kusisz mnie, by spróbować:-)

  4. Fabryka Odkryć Kulinanrych Mniamm

    6 września 2012 o 07:46

    Ja do dyni jak pies do jeża, już polubiłam zupę dyniową i choć obawiam się efektów dalszych eksperymentów to muszę tę dynię co zalega w kuchni gdzieś upchnąć. Jeśli rekomendujesz, że ciacho jest pyszne to upchnę ją w Twoim przepisie. dzięki za inspirację pozdrawiam kami

  5. Kasia

    6 września 2012 o 10:44

    że też wczoraj starłam swoją dynię do placków, ehh na ciasto miałam większą ochotę :] spróbuję następnym razem :)

  6. Basia

    6 września 2012 o 11:13

    Nigdy takiego nie jadłam, ale Twoja rekomendacja mnie przekonała w 100% i bardzo chętnie spróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

  7. Jolanta Szyndlarewicz

    7 września 2012 o 12:31

    Wygląda naprawdę słonecznie:) …. ja czekam na swoje dyńki …bo jak się okazało 3 malutkie wyrosły i jedna wieksza:)

  8. ania

    22 września 2012 o 23:04

    Czy do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody? Czy ono wyrośnie bez spulchniaczy?

    • Kasia Wilkosińska

      22 września 2012 o 23:59

      Nie nie dodaje się. Jest to francuski deser, a Francuzi nie lubią dodawać spulchniaczy, wystarczy ubita piana z białek. Oczywiście ciasto mocno nie wyrasta, ale tak właśnie ma być. Po upieczeniu jest równe i delikatne, warto spróbować Aniu. Pozdrawiam…

  9. ania

    23 września 2012 o 00:05

    Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję je zrobic. Chociaż prawdę powiedziawszy boję się ciast bez spulchniaczy. Zawsze wychodził mi zakalec.
    Również pozdrawiam

  10. Gosia

    28 października 2013 o 11:50

    kilka dni temu upiekłam i wyszło bardzo dobre! :)
    (http://gosioowo.blogspot.se/2013/10/dynie-pajaki-i-inne-strasznosci.html)

Zaloguj się by dodać komentarz.