Wow, dawno nie smakowało mi tak mocno żadne ciasto, choć reaguje tak na większość deserów :). Jest wilgotne, nie za słodkie, słoneczne i pyszne! Podane z kwaśną śmietaną świetnie się dopełnia. Idealny deser do kawy i nie tylko! Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • skórka z pomarańczy
  • 1/4 szklanki rumu, opcjonalnie

Dekoracja

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 175ºC.
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy następnie startą dynię i obydwie mąki (wcześniej razem je łączymy). Całość dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy dyniowej 2 łyżki, lekko rozrzedzamy masę i dodajemy pozostałe ubite białko. Mieszamy delikatnie szpatułką, aby masa była ciągle puszysta. Przekładamy masę do tortownicy, lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut, ostatnie 10 minut możemy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Gdy ciasto jest zimne, odcinamy boki od tortownicy, wyjmujemy, delikatnie odkręcamy na dużym talerzu i zdejmujemy pergamin, przykładamy do spodu właściwą paterę i odkręcamy ponownie. Ciasto możemy przed podaniem schłodzić. Podajemy z kwaśną śmietaną doprawioną cukrem i cynamonem. Smacznego!

Źródło: Laura Calder – Pumpkin French Cake

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!