Ciasto ze świeżą żurawiną kojarzy mi się ze świętami. Przepis wypatrzyłam w książce „The complete book of baking”. Zainteresował mnie bo jest łatwy i szybki do wykonania oraz jest ze świeżą żurawiną, a miałam na nią ochotę od dłuższego czasu. Chrupiąca skórka oraz wilgotne i lekko kwaśne ciasto sprawiają, że chce się sięgać po kolejne kawałki.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 260g mąki pszennej
  • 115g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 170ml świeżego soku pomarańczowego (użyłam gotowego)
  • 2 jajka
  • 75g miękkiego masła
  • 120g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 50g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz startą skórkę pomarańczową.
  3. Masło ubijamy na puszystą masę razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i lekko ubijamy.
    Do mąki wlewamy sok pomarańczowy i masę jajeczno-maślaną. Delikatnie mieszamy, nie za długo.
  4. Dodajemy żurawinę i orzechy, delikatnie mieszamy i przekładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (ok. 23 x 13 cm). Ponieważ żurawina puści sok, by ciasto łatwiej wyszło z formy można ją dodatkowo wyłożyć pergaminem.
  5. Pieczemy ok. 40–45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zamiast żurawiny można użyć innych owoców, np. czerwonych porzeczek.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!