Przepis na to ciasto ze śliwkami jest prosty i szybki do wykonania, a ciasto równie szybko znika z talerzy. Osobiście lubię gdy ma dużo owoców, które podczas pieczenia puszczają sok i w połączeniu z biszkoptem stanowią idealny duet.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 225g mąki
- 3 jajka
- 150g cukru pudru
- 150g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt
- 1–2 łyżki cukru rafinowanego
- 500–600g owoców, pół na pół: śliwki i truskawki
Przygotowanie
- Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Truskawki również myjemy, jeśli są duże kroimy je na pół. Owoce przekładamy na ręcznik papierowy lub ściereczkę, żeby obeschły.
- Cukier puder ucieramy z jajkami aż masa będzie puszysta, podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy stopione masło i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy masę do formy kwadratowej 23 x 23 cm lub okrągłej o średnicy 20–24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu i truskawki. Posypujemy cukrem rafinowanym.
- Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!