W tym przepisie to śliwki dominują nad ciastem biszkoptowym, którego jest niewiele. Tak właśnie lubię, trochę słodkiego ciasta, które równoważy spora ilość śliwek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 115g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g masła, miękkiego
  • 140g cukru, drobnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6-8 śliwek

Kruszonka

  • 75g mąki
  • 35g cukru
  • 35g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Śliwki pozbawiamy pestek, myjemy i kroimy w ósemki.
  2. Kruszonka. Wszystkie składniki rozcieramy razem tak, aby powstały małe grudki.
  3. Masło ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę, ok. 8 minut. Wbijamy po jednym jaku cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka wlewamy mleko i dalej mieszamy szpatułką. Masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale to normalne. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  4. Masę wykładamy na tortownicę (24 x 24 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównujemy. Na wierzchu układamy obok siebie śliwki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC na ok. 40 minut. Jeszcze lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Możemy użyć tortownicy okrągłej o średnicy minimum 25 cm, ciasto wyjdzie odrobinę wyższe.

Jeśli używamy śliwek wielkości węgierek, potrzebujemy ich dwa razy więcej.

Przepis bierze udział w akcji: Owocowe szaleństwo.