Uwielbiam to risotto. Jego cytrynowy i kremowy smak w połączeniu z grillowanymi krewetkami to najlepsze risotto jakie do tej pory udało mi się przyrządzić. Przepis został wypatrzony w jakimś programie, ale to nie ważne, ważny jest ten smak!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 250g ryżu do risotto
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3/4 szklanki wytrawnego wermutu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • natka pietruszki
  • tymianek, świeży
  • 300g krewetek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ok. 1 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i ryż. Smażymy kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wlewamy wermut.
  2. Gdy cały wermut zostanie wchłonięty, wlewamy bulion, ok. jednej łyżki wazowej. Mieszamy, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy go znowu. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną dymkę. Ona doda nie tylko smaku, ale również lekkiego koloru. Ryż powinien wchłonąć cały przygotowany bulion.
  3. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twarde i sprężyste w środku (al dente) dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, aż do uzyskania pożądanego smaku. Następnie mascarpone wymieszane z żółtkiem (dodanie mascarpone i żółtka spowoduje, że risotto będzie bardziej kremowe). Dodajemy tymianek, posiekaną natkę oraz pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy. Risotto powinno być dość gęste, a gdy nakładamy je na talerz nie powinno się rozlewać.
  4. W trakcie gdy risotto się gotuje krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy pozostałą oliwą i solą morską. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, wcześniej namoczone w wodzie. Gdy risotto jest już prawie gotowe zaczynamy grillować krewetki na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. Na talerzu układamy gorące risotto, a na jego wierzchu grillowane krewetki. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego!

Jeśli zostanie Wam risotto można przyrządzić z niego przystawkę w postaci smażonych kulek. Polecam!

Możemy użyć dobrego gotowego bulionu. Jeśli zużyjemy cały bulion, a ryż będzie jeszcze twardy, możemy dolać odrobinę wody i gotować dalej.

Użyłam krewetek ugotowanych, dlatego nie grillujemy ich zbyt długo.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!