Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Od tej pory piekłam go kilkakrotnie i jest to ostano moje najlepsze odkrycie. Przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam jajko, a można go upiec bez, lekko go nasączam wiśniówką gdy jest jeszcze gorące. Dzięki temu ciasto wychodzi puszyste, delikatne, cudownie pachnie i przez wiele dni smakuje wybornie! Zakochacie się :)

Składniki

Ciasto

  • 2,25 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 35g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • 1 łyżeczka sody, płaska
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 1,5 szklanki gorącej wody, wrzątek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko

Poncz do nasączenia

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wiśniówki

Do dekoracji

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 100g czekolady ciemnej, można połączyć mleczną z ciemną
  • 50g masła

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy rózgą.
  3. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, następnie łączymy je z gorącą wodą, wanilią i sokiem z cytryny.
  4. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy chwilę, dodajemy jajko i wszystko mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy, pukamy o blat 2–3 razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 do 40 minut. Ciasto pod lekkim naciskiem palców nie będzie się zapadać.
  5. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie gotujemy poncz. Wrzątkiem zalewamy cukier, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy wiśniówkę. Po 5 minutach nakłuwamy ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków i nasączamy całym ponczem, równomiernie. Odstawiamy ciasto, aby całkowicie wystygło.
  6. Do garnuszka przekładamy dżem i gotujemy go, aż zgęstnieje, powinien się też zredukować tak ok. 1/3. Ciasto wyjmujemy z foremki, zdejmujemy pergamin i zostawiamy na blacie. Smarujemy gorącym (koniecznie) dżemem wierzch i boki, zużywamy cały dżem. Zostawiamy na kilka minut, dżem zastygnie.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest ciepła i rzadka, czekamy, aż lekko przestygnie i zgęstnieje. Później smarujemy (użyłam pędzelka) wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie odcinamy ciasto nożem od blatu i przekładamy na paterę. Ciasto można udekorować również owocami.
  8. Ciasto do 3 dni możemy trzymać w temperaturze pokojowej i takie smakuje najlepiej. Jeśli trzymamy je w lodówce, należy wyjąć je na 30 minut przed podaniem. Smacznego!

Źródło: Chocolate Cake – „Joy of Baking”-przepis zmodyfikowany!

Ciasto możemy użyć również jako biszkopt na tort. Wystarczy go przekroi gdy wystygnie i przełożyć kremem, można wcześniej bardzo delikatnie nasączyć.

Ważne: używamy dobrej jakości kakao, dżemu i czekolady!