Do tej dekoracji zainspirowała mnie książka Debbie Brown. Jedyna jak do tej pory w Polsce, z dekoracjami tortów dziecięcych w stylu angielskim i o ile sam smak tortów pozostawia wiele do życzenia to dekoracje są świetne. Polecam.

Składniki

  • lukier plastyczny
  • barwnik spożywczy: różowy lub czerwony, żółty, zielony i brązowy
  • cukier puder w pojemniku z sitkiem
  • klej cukrowy

Przybory:

  • mały pędzelek, do klejenia
  • wykrawaczka w kształcie małego kwiatuszka
  • wykrawaczka okrągła, lub końcówka od rękawa cukierniczego
  • wykałaczki

Przygotowanie

  1. Głowy świnek. 125g lukru plastycznego zabarwiamy na różowo, a 15g na ciemnoróżowy. Z różowego lukru toczymy trzy kulki, każda może być innej wielkości: tata-świnka, mama-świnka i mała-świnka.
  2. Na każdej kuli zaznaczamy pod kątem okrągłą wykrawaczką – uśmiech. Oczka możemy zaznaczyć wykałaczką lub końcówką pędzelka – jeśli jest ze szpicem. Z różowego lukru dla każdej kuli/głowy formujemy parę trójkątnych uszu, zadartych na cieńszych końcach.
  3. Z ciemnoróżowego lukru lepimy owalny ryjek i wykałaczką nakłuwamy dwie dziurki ( można utoczyć mała kuleczkę i spłaszczyć ją, uzyskamy wtedy owalny ryjek).
  4. Zadek. Aby powstał świński zadek z różowego lukru toczymy kulkę, nożem zaznaczamy linię na kulce. Następnie toczymy cieniutki wałeczek i skręcamy go w zakręcony ogonek. Formujemy również dwie małe stopy: małe kuleczki, z jednej strony lekko spłaszczone – później je przykleimy do zadka.
  5. Kwiatki. Kawałek białego lukru rozgniatamy lub wałkujemy na 2–3 mm grubości i wykrawaczką w kształcie kwiatuszka wycinamy kilka kwiatków. Możemy zrobić ich więcej i umieścić je później na torcie. Środek kwiatuszka smarujemy klejem cukrowym, i wkładamy tam żółtą kuleczkę (w tym celu zabarwiamy odrobinę lukru plastycznego na żółto).
  6. Łatka. Kawałek lukru plastycznego barwimy na brązowo, i lepimy mała łatkę, którą później przykleimy do największej głowy świnki: taty świnki.
  7. Przygotowane elementy świnek, zostawiamy do przeschnięcia na ok. 1 godzinę, łatwiej je się skleja gdy przeschną oraz nie ulegają łatwo deformowaniu.
  8. Sklejanie świnek. Po tym czasie klejem cukrowym przyklejamy uszy i ryjek do każdej ze świnek. Do taty-świnki przyklejamy łatkę, do mamy-świnki stokrotkę, do zadka, łapki i ogonek (zobacz zdjęcia). Zostawiamy do wyschnięcia. Miłej zabawy!

W galerii zdjęć możecie obejrzeć jak wyglądały świnki przed sklejeniem oraz tort w którym wykorzystałam świnki do dekoracji.

Najlepiej taką dekorację robić kilka dni lub przynajmniej dzień przed składaniem i dekorowaniem tortu. Dekoracja ładnie wyschnie i będzie bardziej trwała.

Dodatkowo możemy zrobić zieloną trawę. Zabarwiamy lukier na zielono i trąc go na drobnej tarce tworzymy źdźbła trawy. Gdy świnki ułożymy na torcie, trawę rozkładamy między nimi, dodatkowo dekorujemy stokrotkami.