Do tej dekoracji zainspirowała mnie książka Debbie Brown. Jedyna jak do tej pory w Polsce, z dekoracjami tortów dziecięcych w stylu angielskim i o ile sam smak tortów pozostawia wiele do życzenia to dekoracje są świetne. Polecam.

Składniki

  • lukier plastyczny
  • barwnik spożywczy: różowy lub czerwony, żółty, zielony i brązowy
  • cukier puder w pojemniku z sitkiem
  • klej cukrowy

Przybory:

  • mały pędzelek, do klejenia
  • wykrawaczka w kształcie małego kwiatuszka
  • wykrawaczka okrągła, lub końcówka od rękawa cukierniczego
  • wykałaczki

Przygotowanie

  1. Głowy świnek. 125g lukru plastycznego zabarwiamy na różowo, a 15g na ciemnoróżowy. Z różowego lukru toczymy trzy kulki, każda może być innej wielkości: tata-świnka, mama-świnka i mała-świnka.
  2. Na każdej kuli zaznaczamy pod kątem okrągłą wykrawaczką – uśmiech. Oczka możemy zaznaczyć wykałaczką lub końcówką pędzelka – jeśli jest ze szpicem. Z różowego lukru dla każdej kuli/głowy formujemy parę trójkątnych uszu, zadartych na cieńszych końcach.
  3. Z ciemnoróżowego lukru lepimy owalny ryjek i wykałaczką nakłuwamy dwie dziurki ( można utoczyć mała kuleczkę i spłaszczyć ją, uzyskamy wtedy owalny ryjek).
  4. Zadek. Aby powstał świński zadek z różowego lukru toczymy kulkę, nożem zaznaczamy linię na kulce. Następnie toczymy cieniutki wałeczek i skręcamy go w zakręcony ogonek. Formujemy również dwie małe stopy: małe kuleczki, z jednej strony lekko spłaszczone – później je przykleimy do zadka.
  5. Kwiatki. Kawałek białego lukru rozgniatamy lub wałkujemy na 2–3 mm grubości i wykrawaczką w kształcie kwiatuszka wycinamy kilka kwiatków. Możemy zrobić ich więcej i umieścić je później na torcie. Środek kwiatuszka smarujemy klejem cukrowym, i wkładamy tam żółtą kuleczkę (w tym celu zabarwiamy odrobinę lukru plastycznego na żółto).
  6. Łatka. Kawałek lukru plastycznego barwimy na brązowo, i lepimy mała łatkę, którą później przykleimy do największej głowy świnki: taty świnki.
  7. Przygotowane elementy świnek, zostawiamy do przeschnięcia na ok. 1 godzinę, łatwiej je się skleja gdy przeschną oraz nie ulegają łatwo deformowaniu.
  8. Sklejanie świnek. Po tym czasie klejem cukrowym przyklejamy uszy i ryjek do każdej ze świnek. Do taty-świnki przyklejamy łatkę, do mamy-świnki stokrotkę, do zadka, łapki i ogonek (zobacz zdjęcia). Zostawiamy do wyschnięcia. Miłej zabawy!
do 60 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania v Wegetariańskie

Tip

W galerii zdjęć możecie obejrzeć jak wyglądały świnki przed sklejeniem oraz tort w którym wykorzystałam świnki do dekoracji.

Tip

Najlepiej taką dekorację robić kilka dni lub przynajmniej dzień przed składaniem i dekorowaniem tortu. Dekoracja ładnie wyschnie i będzie bardziej trwała.

Tip

Dodatkowo możemy zrobić zieloną trawę. Zabarwiamy lukier na zielono i trąc go na drobnej tarce tworzymy źdźbła trawy. Gdy świnki ułożymy na torcie, trawę rozkładamy między nimi, dodatkowo dekorujemy stokrotkami.

12 komentarzy

  1. kasia21

    11 września 2010 o 00:58

    piekne te swinki!!! naprawde:)jestem pod wrazeniem!, prosze o wiecej dekoracji:) niedlugo bede piekla tort:( dla meza i musze cos wymislic:(

    Odpowiedz
  2. chantel

    14 września 2010 o 18:48

    Świetne są te świnki :)

    Przy okazji chciałabym Cię Kasiu zaprosić do zabawy blogowej „co lubię”
    Zasady są następujące:

    1. Napisz, kto przyznał Ci tę nagrodę.
    2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz.
    3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      16 września 2010 o 00:41

      Jak znajdę chwilę to oczywiście podam dalej, do innych blogerów. pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Monika

        8 listopada 2012 o 10:45

        Witam! Mam pytanie ..czy byłaby Pani skłonna zrobić dla mnie taką świnke Peppe w czerwonej sukience i trzy zwykłe świnki?? Jeżeli Pani się zgadza to szczegóły na priv.. monika.rychter@o2.pl Dziękuje!:)

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          8 listopada 2012 o 12:50

          Witam Pani Moniko, obawiam się, że nie jest to możliwe. Nie robię tortów na zamówienie, ale służę pomocą i jeśli zdecyduje się Pani sama zrobić tort to odpowiem na każde pytanie. Pozdrawiam, Katarzyna.

          Odpowiedz
          • Monika

            12 listopada 2012 o 22:01

            Pani Kasiu chodzi mi właśnie tylko o zrobienie tych figurek z masy cukrowej…

  3. Martyna

    8 maja 2013 o 14:22

    witam mam pytanie jak zrobić ta trawkę przy swinkach i rumieniec na policzku?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      8 maja 2013 o 17:46

      Witaj,

      trawę zrobiłam z lukru plastycznego zabarwionego na zielono. Formujemy wałeczek, spłaszczamy i nacinamy nożyczkami prawie do samego końca. Później formujemy dowolnie, np. zwijamy w kępy. Rumieńce zrobiłam różowym barwnikiem i pędzelkiem, barwnik był rozcieńczony, ale ciemniejszy od głowy świnki. Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Martyna

        10 maja 2013 o 00:14

        jeszcze jedno pytanie, przepraszam że tak głowę zawracam ale chce taki tort dla córeczki i po malu już robię co będzie mi potrzebne.
        Chodzi mi o boki tortu czym są obsypane wygląda to na wiorki kokosowe ale to różowe to też są wiorki? jak takie zrobić ? i może mi pani powie czy jest jakiś sposób na to obsypywanie bo mi zawsze więcej spada do około a nie tam gdzie trzeba.
        I jeszcze jedno jak tak ładnie jak Pani wyciąć ta peppe ? :)

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          11 maja 2013 o 01:49

          1. Boki obsypałam wiórkami kokosowymi. Część z nich zabarwiłam na różowo. Dodałam do nich trochę barwnika i wtarłam, jak wyschły połączyłam z białymi wiórkami.
          2. Obsypywanie. Najlepiej posypkę wsypać do głębokiego talerza. Schłodzony tort bierzemy ba rękę i nad talerzem z wiórkami drugą ręką raz przy razie obsypujemy wiórkami. Jeśli obawia się Pani trzymać tort bez podstawki można położyć go na np. tekturowej podstawce o takiej samej średnicy jak tort, bierzemy go później na rękę i obsypujemy. Dzięki podstawce będzie się pewniej trzymał i możemy robić to dłużej, tort nie straci formy. Gdy robimy to bez podstawki wymaga to odrobiny wprawy. Po obsypaniu tort przekładamy na właściwą paterę.
          3. Świnka peppa. Zrobiłam najpierw szablon świnki na komputerze (coś w tym stylu: http://www.worcesternews.co.uk/resources/images/2219418.jpg?type=articleLandscape), wydrukowałam w odpowiedniej wielkości. Lukier plastyczny rozwałkowałam na ok. 4-5 mm, zwykły biały. Przyłożyłam wycięty szablon i końcówka pędzelka obrysowałam, później wycięłam nożykiem. Z tego co pamiętam to nóżki i raczki zrobiłam oddzielnie, później dokleiłam. Parząc na szablon narysowałam ważne części i później dobierając barwniki pomalowałam, tak jak zrobiłabym to farbami. Można zrobić ją kilka dni wcześniej.
          Powodzenia :)

          Odpowiedz
          • Martyna

            12 maja 2013 o 14:26

            Bardzo dziękuje za odpowiedz! Teraz mam nadzieje że mi wyjdzie, świnki już gotowe, wyszły śliczne :)

          • Kasia Wilkosińska

            12 maja 2013 o 16:14

            To ja poproszę o zdjęcie :) np. na facebooku, chętnie zobaczę torcik, a dla córeczki wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń.
            Pozdrawiam…
            Kasia

* Pole wymagane