Sezon na truskawki rozpoczęty i trzeba korzystać:) Tutaj połączyłam delikatny mus wypatrzony na blogu „Moje wypieki” ze swoim ulubionym kruchym ciastem. Połączenie bardzo udane i choć osobiście nie przepadam za żelatyną, to tutaj jest dość delikatnie, aby zadowolić podniebienie takiej marudy jak ja :), a rodzina była zachwycona. Zamiast żelatyny można użyć agaru. Polecam!

Składniki

Mus truskawkowy

  • 300g truskawek
  • ok. 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku, łyżka 15 ml
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

Spód kruchy

  • 230g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Kruchy spód. Składniki łączymy w dużej misce, mieszamy. Gdy zaczną się łączyć przekładamy na blat i zagniatamy szybo ciasto. Ma być jednolite. Wykładamy formę do tart lub tortownicę o średnicy 25 cm, zakładając ciasto również na boki, ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło i zrobiło twarde. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i podpiekamy spód ok. 12–14 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Żelatyna napęcznieje.
  3. Truskawki miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Przelewamy je do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do nich namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy truskawki, aby ostygły, ale nie zaczęły tężeć, czyli nie wstawiamy ich do lodówki.
  4. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy jest gotowa dodajemy 2 łyżki do masy truskawkowej, delikatnie mieszamy, dodajemy ponownie 2 łyżki i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą śmietanę i delikatnie mieszamy, aby powstały mus pozostał puszysty, dzięki śmietanie. Dlatego też łączymy etapami śmietanę i truskawki.
  5. Mus wylewamy na kruchy spód, równo rozprowadzamy. Możemy delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Tartę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do stężenia, najlepiej na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Smacznego!

Źródło: Przepis na mus truskawkowy: „Moje wypieki”

Spokojnie można użyć śmietany 30%, jest lżejsza, a również się ubija, nie musi być bardzo sztywna, gdy jest mniej ubita łatwiej ją połączyć z inną masą!