Jeśli zostały wam w pudełku małe bezy i macie ochotę na coś słodkiego, delikatnego i bardzo dobrego…ten deser będzie idealny. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut. Potrzebujemy kilka małych bez, świeże truskawki i bitą śmietanę. Takie proste, a jak cieszy!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 14–16 szt małych bez (przepis tutaj)
  • 150ml śmietany tortowej (36%)
  • 180g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna wanilii

Przygotowanie

  1. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i kroimy. Dodajemy łyżeczkę cukru i lekko je rozgniatamy.
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Ubijamy ją lżej niż jak na krem do tortów , nie musi być sztywna, może być nawet ubita w połowie, do deseru to wystarczy, jest też wtedy delikatniejsza.
  3. Układamy w pucharku mus truskawkowy, śmietanę, bezy i tak aż 3 warstwy. Na górze dekorujemy bezami i truskawką. Możemy również dodać świeżą miętę. Podajemy lekko schłodzone, przynajmniej 15 minut w lodówce. Smacznego!

Możemy użyć dowolnych owoców: malin, jeżyn, jagód itp.

Gdy zaczynamy ubijać śmietanę dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru pudru i sprawdzamy czy śmietana jest lekko słodka być może to wystarczy. Gdy dojdą bezy smaki się wyrównają.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!