Jeśli zostały wam w pudełku małe bezy i macie ochotę na coś słodkiego, delikatnego i bardzo dobrego…ten deser będzie idealny. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut. Potrzebujemy kilka małych bez, świeże truskawki i bitą śmietanę. Takie proste, a jak cieszy!

Składniki

  • 14–16 szt małych bez (przepis tutaj)
  • 150ml śmietany tortowej (36%)
  • 180g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna wanilii

Przygotowanie

  1. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i kroimy. Dodajemy łyżeczkę cukru i lekko je rozgniatamy.
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Ubijamy ją lżej niż jak na krem do tortów , nie musi być sztywna, może być nawet ubita w połowie, do deseru to wystarczy, jest też wtedy delikatniejsza.
  3. Układamy w pucharku mus truskawkowy, śmietanę, bezy i tak aż 3 warstwy. Na górze dekorujemy bezami i truskawką. Możemy również dodać świeżą miętę. Podajemy lekko schłodzone, przynajmniej 15 minut w lodówce. Smacznego!

Możemy użyć dowolnych owoców: malin, jeżyn, jagód itp.

Gdy zaczynamy ubijać śmietanę dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru pudru i sprawdzamy czy śmietana jest lekko słodka być może to wystarczy. Gdy dojdą bezy smaki się wyrównają.