Granola jest ciekawą opcją śniadaniową, warto ją przygotować w domu, uwierzcie mi, jest najlepsza. Miód, cynamon, chrupiące orzechy i te suszone owoce. Po prostu pyszne.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

My lubimy gdy granola ma dość duże grudki. Zanim doszłam do tego efektu, wypróbowałam różne płatki i wg mnie najlepsze są drobne. Można też połączyć drobne z grubszymi, lub część płatków zmiksować, bardzo delikatnie (żeby nie wyszła wam mąka). Drobniejsze płatki razem z musem lepiej scalą się w grudki. Gotowe, pieczemy i później można wcinać.

Składniki

  • ok. 400g płatków owsianych, drobnych
  • ok. 100g posiekanych włoskich orzechów
  • ok. 100g ziaren słonecznika
  • ok. 100g sezamu
  • 100g suszonej żurawiny
  • pół szklanki pokrojonych suszonych moreli
  • 100g płatków migdałowych
  • 200g rodzynków
  • ok. 1,5 szklanki musu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane, sezam, słonecznik i cynamon mieszamy w dużej misce. Dodajemy miód, mus i olej. Mieszamy, aż płatki równo się pokryją musem i będą wilgotne. Możemy spróbować czy masa jest słodka, jeśli za mało, dosładzamy cukrem trzcinowym.
  2. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160ºC. Ważne jest, aby co kilka minut mieszać granolę, aby nie spiekła się tylko z wierzchu. Na 15 minut przed wyjęciem granoli dodajemy orzechy włoskie (dodane na początku mogłyby się spalić).
  3. Gdy granola równo się zarumieni wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy, aby ostygła. Dodajemy pozostałe składniki: morele, rodzynki, żurawinę i migdały. Mieszamy i przekładamy do słoika.

Jeśli chcecie uzyskać grudkowatą granolę trzeba użyć drobniejszych płatków, które połączone z musem takie grudki utworzą. Podczas mieszania trzeba tak mieszać, aby ich nie rozwalać.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!