Domowa nutella bije na głowę kupną i smakiem i składem, wystarczy porównać. Krem jest gęsty, czekoladowy i mocno orzechowy. Jeśli wolicie wersję bardziej mleczną można użyć samej mlecznej czekolady lub pół na pół z gorzką. Jeśli chcemy wersję vege, zamiast masła dajmy olej kokosowy a zamiast mleka krowiego inne roślinne. Uprzedzam: szybko znika :)

Składniki

  • 200g orzechów laskowych
  • 200g czekolady gorzkiej lub pół na pół z mleczną
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka, może być: krowie, kokosowe, sojowe, ryżowe
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Orzechy prażymy ok. 10 minut w piekarniku temperaturze 180ºC, pilnujemy i mieszamy. Łatwo je spalić. Przekładamy orzechy na ścierczkę, pocieramy i pozbawiamy orzechy brązowych skórek. Jeśli byście je zostawili, krem wyjdzie gorzki.
  2. Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy. Po kilku minutach powinny być płynne i dobrze zmielone.
  3. W między czasie mleko podgrzewamy z cukrem, gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gdy trochę przestygnie zalewamy połamaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy i dodajemy do orzechów, miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy masło/olej kokosowy i miksujemy dalej aż krem będzie jednolity i gładki. Na tym etapie krem jest ciepły i rzadki. Ma bardzo maleńkie, ledwo wyczuwalne orzeszki. Jeśli to Wam nie przeszkadza przelewamy krem do słoików i wstawiamy do lodówki. Jeśli chcemy idealnie gładki, przecieramy go przez sito i przelewamy do słoików. Ważne jest, aby przelać krem do mniejszych słoików, lepiej się przechowuje. Mniejszy słoik kremu szybciej zjemy. Smacznego!